Ministar u Vladi HNK-a novac za hitne slučajeve dodijelio vlastitoj sestri

Federalna uprava policije po nalogu Tužiteljstva HNŽ “obišla“ je Ministarstvo gospodarstva Hercegovačko-neretvanske županije na čijem je čelu ministar Željko Laketić i izuzela dokumentaciju u vezi s dodjelom poticaja gospodarstvenicima u 2019. godini.

Iz neslužbenih izvora Žurnal saznaje detalje onoga što je, između ostalog, zanimalo FUP i Tužiteljstvo. Ministar Laketić tijekom posljednjih godina novac je dodjeljivao vlastitoj sestri Vedrani Nurković. I to interventna sredstva namijenjena za hitne slučajeve!

“Nema to veze, sve je išlo po procedurama, mi smo se prijavili na javne pozive i dobili sredstva”, kaže za Žurnal Vedrana Nurković.

Kako je Žurnal ranije objavio, ove dodjele istražuje Tužiteljstvo HNŽ, a FUP je u drugoj polovini srpnja dostavio Izvješće o počinjenom kaznenom djelu i izvršitelju protiv jedne osobe zbog zloupotrebe položaja a prema kaznenom zakonu Federacije BiH.

Laketić je na čelo Ministarstva 2015. došao kao kadar Stranke demokratske akcije, ali je 2020. godine napustio tu stranku i prešao u Savez za bolju budućnost.

U narednim godinama, ministar Laketić je, odlučujući o korisnicima poticaja za gospodarstvo, zaobišao preporuke komisije i sredstva dodjeljivao prema vlastitom nahođenju i korisnicima koji uopće nisu ispunjavali uvjete za to!

Obrt Tarra iz Mostara u vlasništvu obitelji Vedrane Nurković od 2017. do 2019. dobio je ukupno 60 tisuća KM od Ministarstva gospodarstva HNŽ. Od toga, dio sredstava ministrova sestra dobila je iz fonda za hitne slučajeve.

U 2020. Vedrana Nurković i Adis Sarić osnivaju novu TVRTKU – Tarra Company i odmah iste godine od Ministarstva gospodarstva dobivaju 22.500 KM. Sljedeće, 2021. još 20.000. Ukupno, od 2017. do 2021. više od 100 hiljada KM.

Nije Vedrana Nurković jedini blizak srodnik koji crpi novce iz proračuna i interventnih sredstava.
Vlasnik tvrke Agrojata iz Konjica Uzejir Balić je brat ministra pravosuđa HNŽ Suada Balića. Od Ministarstva gospodarstva dobili su oko 100 tisuća KM u posljednjih nekoliko godina.

Ministar nije poštovao preporuke komisije

Posla će za policiju i tužiteljstvo, po svemu sudeći, u Ministarstvu gospodarstva biti i u narednim godinama. Prema informacijama Žurnala, veliki problem u dodjeli sredstava za gospodarstvenike u 2021. godini je u tome što je preporuka komisije koja je formirana za odabir korisnika naknadno samoinicijativno preinačena od strane ministra Laketića.

Ministarstvo gospodarstva prošle godine dodijelilo je skoro 1,4 milijuna KM subvencija privatnim poduzećima. Komisija je imala zadatak da prijave razvrsta, ocijeni i dostavi ministru Laketiću. On je trebao utvrditi prijedlog odluke o odabiru korisnika. Pritom, ministar je mogao uzeti u obzir ukupan iznos sredstava koja je aplikant prethodno dobio od Ministarstva u posljednje tri godine. Ali ova odredba programa imala je za posljedicu da je veći iznos sredstava odobren korisnicima s manjim brojem bodova, kao i da su sredstva odobrena korisnicima koji ne ispunjavaju definirane uvjete.

Vlada je na prijedlog ministra 30. 12. 2021. godine donijela odluku o davanju suglasnosti na prijedlog popisa odabranih korisnika poticajnih sredstava u ukupnom iznosu od oko 1,1 milijuna KM. Ugovore s korisnicima zaključio je ministar u siječnju 2022. godine.

U nacrtu izvješća o reviziji Hercegovačko-neretvanske županije koji još uvijek nije javna, a koji je na izjašnjavanje poslan ministarstvima u Vladi, navodi se da „nije praćen redoslijed korisnika s bodovne liste prema izvješću komisije“.

Ne uvažavajući redoslijed korisnika prema utvrđenim bodovima, evidentno je da su za dodjelu predloženi određeni aplikanti s manjim brojem bodova, a da pojedini aplikanti s većim brojem bodova nisu ušli u izbor za raspodjelu sredstava. Također, nižerangirani aplikanti predloženi su za dodjelu većeg iznosa sredstava od visoko rangiranih.

Naprimjer, u LOT-u Poticaji tehnološkom razvoju i digitalizaciji, Hercegovačka pivara d.o.o. Mostar sa 35,53 bodova predložena je za dodjelu iznosa od 33 hiljade KM, a prvorangirani Rukotvorine d.o.o. Konjic sa 72,42 bodova i predloženim iznosom od 10 hiljada KM).
Odlukama Vlade od 30. 12. 2021. godine za pet korisnika sredstva su odobrena u iznosu od 94.000 KM, iako nisu ispunjavali formalno-pravne uvjete za dodjelu:
– Commerc Media d.o.o. Mostar, Mo Tech d.o.o. Mostar, Mo Line d.o.o. Mostar, Oniks d.o.o. Mostar, Obrt „Primera“ Mostar.

U Izvješću o reviziji Hercegovačko-neretvanske županije navode se brojni krupni propusti u radu ministarstava u sastavu Vlade, ali o njima u drugim tekstovima.

Izvješće potvrđuje pisanje Žurnala o nezakonitoj dodjeli interventnih sredstava (primjeri od po 200 tisuća KM) krajem prošle godine tvrtkama Marinada i Jaffa-komerc.

Premijer HNŽ Nevenko Herceg interventna sredstva dijelio je protivno zakonu! Umjesto da ih koristi u urgentnim situacijama dijelilo ih je po političkoj liniji. Kao jedan od primjera naveden je Niko Marušić, za kojeg je više puta pisano da iskorištava položaj u Hrvatskom narodnom saboru i Hrvatskoj demokratskoj zajednici i svoju bliskost s predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem da bi crpio proračunska sredstva za vlastitu privatnu tvrtku – Marinada, koja ima tek jednog zaposlenika. Marušić je direktor Fonda za zaštitu okoliša HNŽ i nositelj propalog projekta tvornice rajčica, za koji je novac, između ostalog, dala i Hrvatska vlada.

“Sredstva za privredna društva Jaffa- Komerc d.o.o. Mostar i Marinada d.o.o. Mostar u ukupnom iznosu od 400.000 KM odobrena su iz tekuće rezerve samo na osnovu zahtjeva korisnika, bez priložene dokumentacije koja bi dokazala da se radi o hitnim i nepredviđenim izdacima, u skladu s odredbama Zakona o izvršavanju Proračuna Županije, zbog čega konstatiramo da nije bilo osnova za izdvajanje sredstava u namjene utvrđene ugovorima za nabavku repromaterijala, zaštitnih sredstava, mineralnih gnojiva, ambalaže kao i izgradnju objekata za pogon sušenja voća i povrća”, navedeno je u izvješću.

Iz Ministarstva gospodarstva HNŽ nisu odgovorili na pitanja Žurnala o dodjeli poticaja tijekom 2019. godine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79