Ministri se žalili da im klima ne radi kako treba: “Ako je ne promijene moguća bolovanja, neodržavanje sjednica…”

Ministri se žalili da im klima ne radi kako treba: “Ako je ne promijene moguća bolovanja, neodržavanje sjednica…”


Služba za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine je prije tri dana ponovo uputila prijedlog odluke o odobravanju projekta zamjene sistema klimatizacije u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za koji bi trebala tri miliona KM u naredne tri godine.

U obrazloženju ove predložene odluke naveli su da su postojeće dvije rashladne mašine stare oko 40 godina, kao i ostala oprema poput komora, ventila, pumpi, a održavanje nije moguće jer se više ne proizvode potrebni rezervni dijelovi niti freon, čija je upotreba zabranjena u Evropskoj uniji.

Naveli su i da su temperature u prostorijama tokom ljetnih mjeseci dostizale i 30 stepeni jer oprema ne može da dostigne potrebni učinak hlađenja, pa su zbog toga primjedbe imali iz kabineta ministara, parlamentaraca, sekretara i ostalih zaposlenih piše Faktor.

Upozorili su i na rizike ako ovaj projekat ne bude odobren, između ostalog, da u idućoj godini neće biti moguće rashlađivati zgradu.

Jedan od rizika je da, u slučaju da sistem stane ili da ne bude moguće dostići projektovane temperaturne uvjete, neće moći biti održavane sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i drugih radnih tijela i komisija, smanjivala bi se radni učinak zaposlenika i državnih službenika, određeni broj bi otišao na bolovanje, a tu je i nemogućnost rada kuhinja i restorana u zgradi PSBiH.

– Nemogućnosti postizanja projektovanih temperaturnih uvjeta rada u skladu sa zakonom o zaštiti na radu, u slučaju narušavanja zdravlja uposlenika i državnih službenika postoji mogućnost pokretanja tužbi protiv poslodavca, u ovom slučaju Vijeća ministara – piše u obrazloženju.

Nisu mogli procijeniti kolika bi šteta nastala ako sistem klimatizacije ne bude zamijenjen, ali napominju da bi bila nemjerljivo visoka.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija