Ministrica finansija RS-a: Američki pritisak na banke prijeti ekonomiji entiteta

Ministrica finansija Republike Srpske, Zora Vidović, izrazilа je zabrinutost zbog navodnog “američkog pritiska na banke” u entitetu. Prema njenim riječima, američka administracija vrši pritisak na banke u RS-u u vezi s računima fizičkih i pravnih lica koja se nalaze na “crnoj listi” SAD-a, što ona smatra nasiljem usmjerenim ka uništenju ekonomije i same Republike Srpske.

Vidovićeva ističe da banke pod zahtjevom američke administracije zatvaraju račune svima koji se nalaze na listi Kancelarije za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva trezora (OFAC), bez obzira na to da li se radi o fizičkim ili pravnim licima. Istovremeno, naglašava da svako ima pravo na račun prema Zakonu o bankama Republike Srpske te da je to osnovno ljudsko pravo za primanje plate i izdržavanje sebe i porodice.

Ona dalje objašnjava da, iako se bankama ne brani da ostave ove račune, u tom slučaju će im biti ugašeni SWIFT-ovi i korespondencija s drugim bankama, što bi efektivno onemogućilo poslovanje banaka izvan RS-a i stavilo ih pod sankcije.

Ministrica upozorava da bi to dovelo do uništenja kompletnog privrednog sistema Republike Srpske, te naglašava da su lica s OFAC-ove liste dobrovoljno zatvorila svoje račune kako bi spriječili sankcije i očuvali ekonomiju RS-a.

Ističući da je nezamislivo da neko u 21. vijeku bude lišen osnovnog prava na račun za primanje plate, Vidovićeva ističe da se ovdje radi o sili koja želi uništiti ekonomiju RS-a.

Ministrica poručuje da će sve obaveze prema projektovanom budžetu Republike Srpske biti ispunjene, čime daje jasnu poruku o stabilnosti i spremnosti RS-a da se nosi s izazovima koji se postavljaju pred njenim ekonomskim sektorom.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79