Izazovi za BiH: Novi val migranata iz Srbije dolazi u BiH

Pomjeranje migracionih tokova prema Bosni i Hercegovini postavlja nove izazove za ovu zemlju, kako izvještava direktor srbijanskog Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila, Radoš Đurović.

Prema njegovim riječima, migranti su u Srbiji postali manje vidljivi, ali ne i manje prisutni.

Oni sve češće izbjegavaju duži boravak u prihvatnim centrima, umjesto toga koristeći alternativne rute i krijumčare kako bi prešli u Bosnu i Hercegovinu.

Ova nova ruta migracija nije samo rezultat zatvorenih kampova i pojačanih policijskih mjera u Srbiji, već i posljedica promjena u strategijama krijumčara, koji sada usmjeravaju svoje aktivnosti prema Bosni i Hercegovini.

Ova promjena mogla bi predstavljati dodatne sigurnosne i socijalne izazove za Bosnu i Hercegovinu, koja se već suočava s vlastitim problemima u upravljanju migracijama.

U Srbiji je trenutno smješteno 647 migranata u 16 centara, što je znatno smanjenje u odnosu na prethodnu godinu.

Međutim, uprkos smanjenju broja migranata u kampovima, dnevni pokreti prema granicama sa Mađarskom i Hrvatskom i dalje se bilježe, dok većina pokušava nastaviti put ka Bosni i Hercegovini.

S obzirom na smanjenu vidljivost migranata i povećanu upotrebu krijumčarskih mreža, postavlja se pitanje kako će Bosna i Hercegovina, kao zemlja sa svojim izazovima, moći učinkovito upravljati ovim novim priljevom migranata i koje će strategije biti potrebne za adekvatno rješavanje ovih izazova u budućnosti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79