Ministrica finansija RS priznala da imaju probleme, planiraju kako zaobići sankcije SAD

Deseta redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske započela je poslaničkim pitanjima za ministre u Vladi RS.Narodni poslanik Nebojša Vukanović pitao je ministricu finansija Zoru Vidović o kašnjenju plata zaposlenima u pravosuđu.

Vidović je odgovorila da plate budžetskim korisnicima nikad nisu kasnile te da se isplaćuju od 20. do kraja mjeseca, prema Zakonu o budžetskom sistemu.

Objasnila je da je kašnjenje plata u pravosuđu bilo zbog tehničkih problema u Ministarstvu pravde, ali da su plate isplaćene u petak.

Ministrica je priznala da imaju dugove prema privredi i poljoprivredi, ali da se svakodnevno isplaćuju prioritetne obaveze. Subvencije za pšenicu će biti isplaćene odmah, dok će ostale subvencije biti isplaćene do kraja jula.

Vidović je odbacila tvrdnje Vukanovića da je Igor Dodik neformalni ministar finansija RS, nazvavši to apsolutno netačnim.

Posebna sjednica Narodne skupštine RS, koja slijedi nakon redovne sjednice, imaće jednu tačku dnevnog reda: Informacija o potrebi pokretanja procedure regulisanja odnosa RS i FBiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

Vlada RS predložila je zakonske izmjene koje bi ovlastile Investiciono razvojnu banku Republike Srpske za primanje depozita i obavljanje platnog prometa.

Ministrica Vidović potvrdila je da su izmjene, između ostalog, osmišljene kako bi se pomoglo firmama koje su pod sankcijama SAD-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79