Ministrice iz Slovenije i Švedske sutra u BiH: Tema je pregovarački status BiH s EU

Tanja Fajon, ministrica vanjskih poslova Slovenije, zajedno s Jessikom Roswall, ministricom za europske poslove Švedske, planira posjetiti Bosnu i Hercegovinu u ponedjeljak. Tijekom svog boravka, održat će niz sastanaka, uključujući i susret s bh. ministrom vanjskih poslova, Elmedinom Konakovićem.

Ovaj posjet dolazi nekoliko dana nakon nedavnog sastanka Evropskog vijeća.

Na tom sastanku je Bosna i Hercegovina službeno dobila zeleno svjetlo za otvaranje pregovora o pristupanju Europskoj uniji.

Jessika Roswall izrazila je svoje mišljenje o toj odluci uoči dolaska u Sarajevo. “Evropsko vijeće je odlučilo otvoriti pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom. Postoji prilika za BiH. Radujem se posjeti u ponedjeljak kako bih čula više o vašim reformskim naporima”, izjavila je švedska ministrica.

Slovenska ministrica vanjskih poslova, Tanja Fajon, također je komentirala ovu odluku.
“Ponosna sam na Sloveniju koja je 2022. godine predložila dodjelu BiH kandidatskog statusa. Također, ponosna sam na ljude u BiH koji zaslužuju bolji život u europskoj porodici. Radujem se posjeti Sarajevu u ponedjeljak”, istaknula je Fajon.

Nakon posjeta, planirane su konferencije za medije na kojima će ministar Konaković, kao i šefica diplomacije Slovenije i ministrica za europske poslove Švedske, podijeliti svoje osvrte.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79