Miri Džakuli pripremljena pozicija direktora u “Elektroprijenosu BiH” uprkos aferama

Miri Džakuli pripremljena pozicija direktora u “Elektroprijenosu BiH” uprkos aferama


Nakon više od 12 godina provedenih na poziciji direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH (državne carine), tokom kojih su ga pratile brojne afere, Miri Džakuli pripremljena je nova, jednako značajna pozicija – direktora „Elektroprijenosa BiH“.

Ova pozicija omogućava upravljanje desetinama miliona javnih sredstava.

Viđen na razgovoru za direktora

Kako saznaje Valter, Džakula je prošle sedmice viđen u Banjaluci gdje je doputovao iz rodne Čapljine kako bi prisustvovao intervjuu za poziciju generalnog direktora „Elektroprijenosa BiH“. Osim njega, na intervjuu se pojavio još jedan hrvatski kandidat, čime je ispunjena formalnost, ali se vjeruje da je politička linija već zacrtala Džakulin izbor, uz podršku šefa HDZ-a Dragana Čovića.

Nasljednik Matana Žarića

Džakula će na ovoj poziciji zamijeniti Matana Žarića, još jednog Čovićevog bliskog saradnika, kojem je mandat davno istekao. Prema dogovoru postignutom između HDZ-a i SNSD-a na sastanku u Laktašima, uz prisustvo predstavnika Trojke, Džakula je predviđen kao novi direktor.

Kontrola ključnih finansijskih poluga

Ova smjena će omogućiti Čoviću i Miloradu Dodiku da zadrže kontrolu nad ključnim finansijskim polugama na državnom i entitetskom nivou, uključujući državne carine, Elektroprijenos BiH, Ministarstvo finansija i trezora BiH, Ministarstvo finansija BiH i Ministarstvo finansija RS. Ova situacija je rezultat dugogodišnjeg političkog partnerstva između SDA i Bakira Izetbegovića, koji su lošim politikama omogućili ovakvu raspodjelu moći.

Afera sa Žarićem

Podsjećamo, odlazeći direktor Žarić bio je optužen za izvlačenje finansijskih sredstava iz Elektroprijenosa za Čovića i HDZ između 2015. i 2018. godine, ali je u februaru ove godine oslobođen optužbi pred Sudom BiH, istina, prvostepeno.

Džakulina korupcija

Valter je kroz istraživačke priče dokazao Džakulinu korupciju, uključujući i vlasništvo nad brojnim nekretninama u BiH i Hrvatskoj. Nakon objave tih priča, Džakula se nakratko sklonio u Hrvatsku, a zatim se vratio u Čapljinu, gdje je, prema svjedocima, u pripitom stanju prijetio da će “neki ljudi iz Banjaluke dovesti neke druge ljude iz Srbije da srede stvari”.

Očekuje se da će Džakulino imenovanje otvoriti nove perspektive za Čovića i HDZ, omogućujući im daljnje jačanje kontrole nad ključnim finansijskim resursima u BiH.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija