Mirza Gačanin imao milione na računu, osuđen za pranje novca

Mirza Gačanin imao milione na računu, osuđen za pranje novca


Mirza G., rođak narko bosa Edina Gačanina, osuđen je u Nizozemskoj na četiri godine za pranje nekoliko miliona evra, koji vjerovatno potiču od narko kartela.

Kako prenose nizozemski mediji, Mirza G., iz Brede, na radaru policije pojavio se još 2018. godine, a te iste godine Europol je pisao vlastima u Sarajevu obavještavajući ih o njemu, navodeći da je pripadnik kriminalne grupe Edina Gačanina. I američka DEA je Mirzu G. spomenula tokom svoje istrage.

Naime, nakon što je pokrenuta istraga protiv njega, policija je odmah uočila nešto sumnjivo. Naime, on je još 2013. godine kupio nekretninu u Bredi, bez ikakvog kredita ili hipoteke, ali kasnije su se pojavili dodatni sumnjivi signal, koji su ukazivali na kriminalne radnje.

Naime, Mirza G. je imao čak sedam skupih automobila na svoje ime, vrijednih 320.000 evra. Ali, zanimljivo, na bankovnom računu je uvijek imao svega par hiljada evra. Štaviše, njegova supruga je u jednom momentu na svom štednom računu imala svega 159 evra.

Skupi autmobili koje nije mogao opravdati primanjima bilo je nešto što je Mirzu G. stavilo u red prvooosumnjičenih. Na samom početku istrage, Mirza G. je govorio da ima mjesečnu rentu od lokala, te da od jedne slovenačke firme prima godišnji prihod. Međutim, to nisu podaci koje je imala poreska uprava. Policija je zatim krenula u detaljniju istragu.

Naime, izvršili su pretrese u zgradama u tri različita kvarta Brede. Tokom jednog od tih pretresa pronašli su mobilni telefon sa video snimkom na kojem se vide Mirza G. i njegova supruga kako sjede u automobilu, snimaju se i razbacuju novčanicama od 50 do 500 evra. Policija je samo na osnovu snimka izračunala da su njih dvoje kod sebe imali 150.000 evra.

Mirza je tada policiji rekao da je novac bio samo blefiranje i hvalisanje, te da je novac pripadao bliskom prijatelju. Međutim, prema sudskoj dokumentaciji, Mirza i njegova supruga su bili članovi kriminalne organizacije više od 10 godina. Širom Evrope, prvenstveno u Austriji, Sloveniji, BiH te Španiji, imali su lažne kompanije, preko kojih su prali novac.

Takođe, u sudskim spisima stoji da je Mirza G. kupio zgrade u Hagdijku i Slingervegu, kvartovima Brede, koje su navodno vrijedne 2,4 miliona evra. U okolini Brede je kupio luksuznu farmu vrijednu više od million evra. Takođe, došlo se do saznanja da je na četiri računa imao 572.535 evra.

Za sud, ovo je imovina čije porijeklo Mirza G. nije mogao opravdati niti objasniti. Inače, on je oduvijek poricao da je radio za Edina Gačanina, a novac je navodno zaradio iznajmljujući lokal. Kako prenose mediji, tužilaštvo je tražilo šest godina za Mirzu G., a osuđen je na četiri.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija