Misterija srušene letjelice u Zagrebu: Da li je zaista eksplodirala bomba teška 120 kilograma?

U Hrvatskoj još uvijek vlada konfuzija oko sovjetske letjelice koja je u četvrtak navečer srušila se na zagrebački Jarun i napravila veliki krater a od krhotina je uništeno ili oštećeno 40 automobila. Pukom srećom nije bilo povrijeđenih osoba.

Danas je iz dubokog kratera pomoću dizalice izvađen ostatak letjelice, a ministar odbrane Mario Banožić u konfuznoj izjavi kazao je da nosila aviobombu koja je eksplodirala. Tokom dana HRT je objavio da je bomba pronađena u letjelici koja je pala na Zagreb bila težine do 120 kilograma. No, kako je letjelica udarila u meko tlo, eksplozija se dogodila ispod zemlje. Da je udarila, primjerice u asfalt ili beton, posljedice bi bile katastrofalne.

Vojni stručnjak dr.sc. Robert Barić komentirajući pad letjelice na Zagreb ipak je mišljenja da se radi o eksploziji sistema za samouništenje opreme i skupljenih podataka i eventualno piropatrona kojim se izbacuju kamere prije nego se letjelica spusti.

“Prvo može li se aviobomba od 120 kg staviti u unutarnji prostor za elektroniku – to su dvije kamere – jedna panoramska, jedna za prednje snimanje i eventualno oprema, ako je i tu bila. To je ipak 120 kg eksploziva, da je to eksplodiralo, sumnjam da bismo imali bilo kakve ostatke bilo čega i po meni se radi o eksploziji sustava za samouništenje opreme i skupljenih podataka i eventualno piropatrona kojim se izbacuju kamere prije nego se letjelica spusti – smatra dr. sc. Robert Barić.

Kazao je da nije siguran da je bila bomba u letjelici, ali da je u teoriji moguće.

Ono što dodatno zabrinjava je što je letjelica prošla zračni prostor Rumunije i Mađarske a da nije bilo reakcije na upad u NATO zračni prostor. Naredne sedmice o tome će razgovarati ministri zemalja članica NATO-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79