Mladen Ristić rekao da nije kriv za nesreće u kojoj su poginuli majka i njeno dvoje maloljetne djece

Mladen Ristić (24) iz Prnjavora, koji je optužen da je iz nehata skrivio nesreću u kojoj su poginuli Aleksandra i njeno dvoje maloljetne djece Aleksandar (12) i Danijela Dević (5), negirao je krivicu u Osnovnom sudu u Prnjavoru.

Tragedija se desila 26. avgusta 2022. godine u mjestu Naseobina Lišnja u blizini benzinske pumpe Slavuljica Petrol, a u njoj je teško povrijeđen Aleksandrin suprug i otac stradalih maloljetnika Zlatko Dević. Prema optužnici, u kojoj su navedeni inicijali stradalih, do nesreće je došlo kada je Ristić vozeći „golf“ nedozvoljenom brzinom udario u „reno“ u kojoj je bila porodica Dević i koji se tom prilikom zapalio usljed paljenja goriva koje je bilo u kanisteru u gepeku.

Kako je navedeno u optužnici Ristić je vozio 120 kilometara na čas na dionici puta gdje dozvoljena brzina bila 80 kilometara na čas. Ističe se da je do nesreće je došlo u momentu kada se „reno“, kojim je upravljao Zlatko Dević, sa prostora pumpe potpuno i bezbjedno uključio na magistralni put Klašnice – Prnjavor.

Ovo je vozač “Golf 4” Mladen Ristić (23) koji je učestvovao u nesreći u kojoj su izgorjele 2 osobe

U optužnici stoji da je optuženi Ristić išao iz pravca Prnjavora te je pri brzini kojom se kretao imao mogućnost da uoči „reno“ te forsiranim kočenjem izbjegne nalet na njega.

– Međutim, optuženi je reagovao sa zakašnjenjem od 1,7 sekundi, pa je usljed takvog propusta došlo do udara prednjeg središnjeg dijela „golfa“ u zadnji središnji dio automobila „rena“. Usljed udara je došlo do paljenja goriva koje se nalazilo u prtljažniku vozila „reno“ oštećenoga Devića, a potom se plamen proširio na rezervoar i druge dijelove vozila.

Usljed požara je smrtno stradala Aleksandra Dević, suvozač u vozilu čije je tijelo potpuno ugljenisano, malodobni Aleksandar Dević, čije tijelo je potpuno ugljenisano i malodobna Danijela Dević koja je preminula 8. septembra 2022. godine u Beogradu od septičkoga šoka u sklopu kojega se razvio akutni respiratorni distres sindrom i akutna turbularna nekroza bubrega, a njoj je bila zahvaćena 70 odsto površine kože opekotinama trećega stepena – piše u optužnici u kojoj su navedeni inicijali.

Dodaje se da je vozač Zlatko Dević zadobio teške tjelesne povrede u vidu opekotina lica, desne natkoljenice, desne podlaktice i desne šake, oko 25-30 odsto od ukupne površine tijela, koje opekotine su drugog i trećeg stepena

Poznat identitet učesnika u nesreći kod Prnjavora: “Vozač ima samo 23. godine. Povrijeđen dječak ima samo 4 godine”

U optužnici se ističe da je optuženi Ristić olako držao da do štetne posljedice neće doći ili da će istu moći spriječiti.

– Vozilo kojim je upravljao, nije držao na takvom odstojanju od drugih vozila u saobraćaju da s obzirom na brzinu kretanja vozila i druge okolnosti u saobraćaju ne izazove opasnost i ne ometa druge učesnike u saobraćaju-stoji u optužnici.

Ristiću se na teret stavlja krivično djelo ugrožavanje javnog saobraćaja koje je počinjeno iz nehata.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79