Mladića s Downovim sindromom koji je osvojio zlatnu medalju za BiH nema ni stan, pokrenula humanitarna akcija

Hasan Sejdinović, 20-godišnjak s Downovim sindromom, osvajač zlatne medalje u atletici na Specijalnoj olimpijadi 2019. godine u Abu Dabiju, kandidat je za Specijalnu olimpijadu naredne godine u Berlinu, a za to se sprema iz podstanarskog stana.

Osim želje da u svoju domovinu donese još koje olimpijsko odličje, mladić sanja o svojoj sobi, stanu, jer deset godina s nezaposlenom majkom Edisom živi u unajmljenom.

Njegova majka sada je pokrenula humanitarnu akciju da se riješi Hasanovo stambeno pitanje.

Nakon nezaboravnog dočeka s Olimpijade 2019. godine u rodnoj Gračanici te dobivene Zlatne značke za Dan grada, Zlatne plakete na izboru sportiste godine i brojnih nagrada u rodnom gradu i cijeloj BiH nadali su se da će im biti riješeno stambeno pitanje.

Radost nakon osvajanja olimpijskog zlata u Abu Dabiju

O tome se u dva navrata raspravljalo na sjednici Gradskog vijeća, a s problemom su upoznati i ostali čelnici Gradske uprave u Gračanici. No, u ovom gradu ne postoje kriteriji po kojima se pojedincu, ma ko on bio, rješava stambeno pitanje, osim dodjelom stana u zakup na određeno i neodređeno vrijeme, odgovoreno je iz Gradske uprave, piše Avaz.

– Kao majka našeg olimpijca Hasana, koji je u Abu Dabiju svoju domovinu BiH, grad Gračanicu, neizmjerno obradovao, ogorčena sam na odnos moje lokalne zajednice, jer je trebalo vidjeti kako se stambeno pitanje zaslužnim sportistima riješilo u Travniku, Tuzli, Sarajevu, Bihaću. Pitam odgovorne, zar se ovako odnose prema prvoj olimpijskoj medalji koju je moj Hasan donio svom gradu – kazala je Edisa.

Upitala je hoće li i 2023. godine na Specijalnu olimpijadu u Berlinu ponovo ići iz podstanarske sobe.

– Zato pokrećemo humanitarnu akciju za stambeno zbrinjavanje moga sina. Iskreno se nadam da će u našoj zemlji biti dobrih ljudi i da će Hasan s Downovim sindromom, olimpijac, dobiti ono što najviše želi, svoju sobicu, jer to zaslužuje – rekla je Edisa.

Molbe za pomoć pisala je na 20 adresa, od svih 13 načelnika i gradonačelnika Tuzlanskog kantona, Kantonalnoj i Federalnoj vladi i premijerima, udruženjima, ministrima…

– Ovo je vapaj majke sina s teškim oboljenjem, sina koji svojoj zemlji donosi olimpijska odličja, za kojeg se borim od rođenja, da se odazovete na molbu – poručila je Edisa.

Ukoliko želite pomoći Hasanu, možete to uraditi uplatom na žiroračun kod Raiffeisen banke br. 1613000110137929, poručila je njegova majka.

Devizni račun IBAN: BA391613000110137929 SWIFT: RZBABA2S.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79