Mljekari iz TK traže povećanje otkupne cijene mlijeka ili “ključ u farmu”

Cijene mlijeka sve su veće, a proizvođači tvrde da jedva opstaju. Mljekari iz Tuzlanskog kantona traže povećanje otkupne cijene mlijeka kako bi mogli održati proizvodnju. Ili ključ u farmu.

Tuzlanski kanton proizvodi sve manje mlijeka. Niz je razloga.

“Od početka godine nas prati problem za problemom. Mi smo imali poskupljenje repromaterijala za 300% u proljeće, potom poskupljenje goriva, suša nas je uništila”, kazao je Merim Zenunović, poljoprivredni proizvođač iz Živinica.

Proizvođači su dobili povećanje otkupne cijene mlijeka i to od 10-18 pfeninfa pa sada litar košta oko 0,70 pfeninga, a kilogram stočne, više od 1 KM.

“Cijena mlijeka mi je loša. Za ovaj mjesec imam 0,78 KM.Ali prelazak preko četiri tone, mljekara daje 0,40 KM. Ja to nisam uspio ostvariti. Prošli mjesec imao 0,77 KM, sada 0, 78 KM”, dodao je Hasan Mujić, poljoprivredni proizvođač iz Gradačca.

“Otkupna cijena mlijeka je trebala ići bar 1KM-1,20 KM prema proizvođačima. U marketu su cijene mlijeka od 2,20 do 2,70 KM ovisno od masnoće. Sa pravom našim građanima kažemo da tu slast poskupljenja mlijeka, nismo osjetili mi proizvođači”, naveo je Eldin Glibanović iz Udruženja mljekara TK.

Vlada TK izdvojila je rekordnih 14 miliona KM za poljoprivredu. Međutim, sredstva dolaze kasno.

“Sada kada smo tražili sredstva za jesenju sjetvu, nismo ih dobili jer smo izričito potencirali da ta sredstva dobijemo do kraja septembra da bi mogli obaviti jesenju sjetvu. Međutim, doslovno moramo natjerati ljude u inistitucijama da shvatre šta je poljoprivreda i da su ovdje jako bitni agrokovi sjetve poljoprivrednih kultura. Pomoć treba doći kada je najpotrebnija, a ne kada prođu svi rokovi”, istakao je Suad Selimović iz Kantonalne privredne komore Tuzla.

Proizvođači traže povećanje cijene otkupa za 0,10 pfeninga za novembar, kao i povećanje za decembar jer, kako kažu, ono što se proizvede u toku dana na farmi, ne može pokriti troškove hrane koju krave pojedu.

“Zasijao sam ječma, tritikala, zobi, pšenice, 5,6 hektara,ali ne znam kako. Sjetva me do sada košta 1.500 KM po hektaru. Mlijeko uopšte ne prati našu situaciju i totalno smo nerentabilni. Svaki dan smo u gubitku, samo ne znam do kada ovako”, rekao je Hasan Mujić, poljoprivredni proizvođač iz Gradačca.

“Ukoliko to ne bude, doći će do gašenja farmi i prestanka proizvodnje. Tako da mi u skorijoj budućnosti možda nećemo imati domaćeg mlijeka”, mišljenja je Merim Zenunović, poljoprivredni proizvođač iz Živinica.

Tuzlanski kanton ima oko 8.500 muznih grla. Prije dvije godine je bilo 30 miliona litara godišnje, a ove godine se očekuje značajan pad jer za šest mjeseci zabilježeno je oko 13 miliona litara mlijeka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79