MMF: BiH je na evropskom dnu po siromaštvu!

Međunarodni monetarni fond (MMF) ponovno je rangirao Albaniju i Kosovo kao najsiromašnije zemlje u Evropi 2023. godine, na temelju dohotka po glavi stanovnika, koji se mjeri izračunom kupovne moći, stvarnog pokazatelja koliko novac ljudima vrijedi u jednoj zemlji.

Bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku na temelju pariteta kupovne moći je bruto domaći proizvod preračunat u međunarodne dolare korištenjem stopa pariteta kupovne moći.

Međunarodni dolar ima istu kupovnu moć u odnosu na BDP kao američki dolar u Sjedinjenim Državama. Prema ažuriranim podacima MMF-a u Globalnom ekonomskom izgledu 2023., koji obrađuje “Monitor”, Albanija je na posljednjem mjestu u Evropi s prihodom po glavi stanovnika od 19 hiljada međunarodnih dolara. Kosovo je rangirano nakon Albanije.

Nešto veći prihod od stanovnika Albanije ima Bosna i Hercegovina s 19,6 hiljada međunarodnih dolara, Sjeverna Makedonija ima 21,1 hiljadu, Srbija 25,4, dok je Crna Gora i dalje prva u regiji s 27,6 hiljada međunarodnih dolara, prenosi Indikator.

Evropski prosjek je gotovo 50.000 međunarodnih dolara.

Predviđanja Međunarodnog monetarnog fonda protežu se do 2028. godine, gdje se ponovno procjenjuje da će i Albanija i Kosovo ostati najsiromašniji u Evropi.

Prema drugom direktnom pokazatelju, onom bruto domaćeg proizvoda po stanovniku, koji je za Albaniju dosegao 7 hiljada dolara a za Kosovo 5.600 dolara, opet se ove dvije zemlje prema procjenama MMF-a za 2023. nalaze na dnu.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79