Mnogi traže psihološku pomoć zbog neimaštine

Mnogi traže psihološku pomoć zbog neimaštine


Problem visoke potrošačke korpe i ekonomske nesigurnosti ozbiljno pogađa građane Bosne i Hercegovine, gdje se troškovi života procjenjuju na čak 4.000 KM mjesečno.

Potrošačka korpa i ekonomska nesigurnost Sindikalna potrošačka korpe za august 2024. godine iznosila je 3.379,30 KM.

Marin Bago iz udruženja Futura upozorava da je trošak hrane u BiH jednak prosječnoj plati, što mnoge porodice dovodi u situaciju da rade isključivo za osnovne potrebe, a odricanje postaje svakodnevna realnost.

Psiholog Marko Romić naglašava da ova ekonomska nesigurnost izaziva ogroman stres među građanima, te da je sve više pacijenata koji traže psihološku pomoć zbog nemogućnosti pokrivanja osnovnih životnih potreba.

Osjećaji manje vrijednosti, tuge, srama i beznađa postali su česta iskustva kod onih koji ne mogu zadovoljiti osnovne potrebe svoje porodice.

Visina potrošačke korpe znatno premašuje prosječne plate, što dodatno opterećuje budžete. Prosječna plata u Federaciji BiH iznosi oko 1.351 KM, dok minimalna plata iznosi 619 KM, što pokriva tek oko 40% troškova života četveročlane porodice. Ova neusklađenost ukazuje na ozbiljan problem kojim se vlasti moraju baviti kako bi olakšale život građanima u suočavanju s rastućim troškovima.

 


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija