Morbile “zakačile” i starije od 30 godina

Morbile “zakačile” i starije od 30 godina


U Republici Srpskoj bilježi se porast broja zaraženih od morbila, a do sada je prijavljeno 38 slučajeva oboljelih od malih boginja.

Prema informacijama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, najviše slučajeva je prijavljeno u Bijeljini (17) i Banjaluci (16), dok su u nekoliko drugih gradova prijavljeni pojedinačni slučajevi zaraze.

Najveći broj oboljelih su djeca u dobi od jedne do četiri godine, uključujući i tri bebe mlađe od godinu dana. Međutim, među zaraženima su i odrasle osobe starije od 30 godina.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske ističe da domovi zdravlja u Srpskoj raspolažu MRP vakcinom te apeluje na roditelje da na vrijeme vakcinišu svoju djecu, jer je vakcina jedini vid zaštite od malih boginja.

Simptomi malih boginja uključuju visoku temperaturu, osip po koži, kašalj i curenje nosa. Važno je da se zaraženi jave nadležnim zdravstvenim ustanovama čim primijete ove simptome.

Morbile su izuzetno zarazna virusna infekcija, ali postoji efikasna vakcina, MRP, koja se obavezno daje djeci do sedme godine života u dvije doze.

Kako bi se postigao kolektivni imunitet, neophodno je da bude vakcinisano 95% djece. Međutim, u Republici Srpskoj, stopa vakcinacije je ispod ovog cilja, što stavlja veći dio populacije u rizik od zaraze.

Nadležni apeluju na roditelje da odgovorno djeluju i vakcinišu svoju djecu, čime se ne samo štite njihova zdravlja, već i zdravlje cijele zajednice.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija