Muamer iz Zenice optužen za prijetnje smrću nakon što mu je komšija ubio psa kangala

Muamer iz Zenice optužen za prijetnje smrću nakon što mu je komšija ubio psa kangala


Muamer V. (43) iz Zenice optužen je da je prijetio M.B., njegovoj supruzi, kao i njihovoj komšinici nakon što mu je M.B. ubio jednog od dva psa koji su mu došli u dvorište i lajući uplašili ženu, koja se i onesvijestila.

Kako se navodi u optužnici Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, prijetio im je da će ih sve zapaliti, pobiti, silovati, te im zaklati djecu, a krivično djelo je počinio nakon što mu je Elvedin L. (44), koji mu je čuvao ovce, javio da mu je M.B. ubio psa pasmine kangal.

U ovom slučaju i čoban Elvedin L. optužen je zbog nesavjesnog čuvanja pasa, zbog čega je doveo u opasnost ljude.

Muamera V. terete da je počinio krivično djelo ugrožavanje sigurnosti, a Elvedina L. za nesavjesno čuvanje pasa i drugih opasnih životinja, a optužnicu je u cijelosti potvrdio Opštinski sud u Zenici.

Muamera V. terete da je 7. maja 2020. godine u Zenici ispred vikendice vlasnika M.B., nakon što mu je on iz puške ubio psa, ugrozio sigurnost M.B. i njegove supruge F.B., kao i njihove komšinice H.Š.

Kada mu je optuženi Elvedin L., kojem je povjerio na čuvanje ovce sa dva psa pasmine kangal, rekao da mu je M.B. ubio jednog psa, došao je u dvorište vikendice gdje su bile njegova supruga i komšinica M.B.

“Iznerviran im je prvo psovao i prijetio govoreći im: ‘M., gdje si, majku ti j…m’, a zatim, kada se u dvorištu pojavio M.B., zamahujući rukama prema njemu u namjeri da ga udari, nastavio je da prijeti prisutnima da će ih sve zapaliti, pobiti, silovati, da će njihovu djecu zaklati, svjestan i znajući da će tim prijetnjama ugroziti njihovu sigurnost, što je i htio, a što je izazvalo strah, osjećaj lične nesigurnosti i uznemirenosti kod svih”, navodi se u optužnici.

Elvedina L. terete da je isti dan oko 15 sati u Zenici na padinama oko 500 metara iznad vikendice M.B., gdje obično na ispašu izvodi Muamerovo stado ovaca u pratnji dva psa čuvara pasmine kangal, izazvao opasnost jer je pse izveo bez propisane brnjice i bez direktnog čuvanja, pišu Nezavisne.

“Znao je da izvođenjem pasa bez odgovarajuće zaštite i izravnog čuvanja može izazvati opasnost za tijelo ili život mještana, ali je pustio pse da bez direktnog čuvanja i nadzora otrče prema javnom izvorištu vode u blizini vikendice M.B.”, navodi se u optužnici.

Psi su potom otišli na njivu M.B., koja je bilo djelimično ograđena drvenom ogradom, a na kojoj se nalazila njegova supruga.

Ženi su psi režeći i lajući prišli na udaljenost od nekoliko metara, te je ona u strahu dozivala muža i usljed pretrpljenog straha se onesvijestila.

“Njen suprug M.B., koji se u tom trenutku nalazio u vikendici, uplašen za život svoje supruge, uzeo je pušku, u ubjeđenju da su psi napali njegovu suprugu, te pucao iz puške i usmrtio jednog psa”, navodi se u optužnici.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija