Muhamed (32), bivši ovisnik o drogi: Ne ulazite u to, a ako ste početnici sklanjajte se od droge. Đavo dođe pod svoje

Muhamed (32), bivši ovisnik o drogi: Ne ulazite u to, a ako ste početnici sklanjajte se od droge. Đavo dođe pod svoje


Muhamed ima 32 godine. Od osamnaeste godine konzumira drogu. Počeo je sa marihuanom, probao sve, ali najviše je koristio spid.

– Nekad sam uzimao povremeno, nekad svakodnevno, u zavisnosti od situacija. Počelo je od znatiželje, prije osamnaeste sam krenuo sa marihuanom koja meni nije odgovarala. Probao sam još par nekih supstanci, nije mi ništa odgovaralo i tad je došao spid, priča za Okanal Muhamed.

Muhamed, kao i većina ovisnika sa drogama, je počeo eksperimentisati kao maloljetan. Pubertet i društvo. Droga mu je odnijela više od petnaest godina života da ne zna ni kako su prošle. I sam kaže da se mora na vrijeme reagovati. Smatra da maloljetnici moraju bit pod nadzorom.

Kada je počinjao, nikada nije mislio o posljedicama, o porodici, o budućnosti. Bio mu je bitan samo taj trenutak. I sam savjetuje roditelje, pazite s kim vam se dijete druži.

– Ja mislim da svima to bude u sklopu društva, ono “hajde što ti nećeš kad mi svi probamo” i jednostavno desilo se, dodaje.

Muhamed je dva mjeseca čist. U Komuni je za odvikavanje u Rakovici kod Sarajeva. Želi da promjeni život iz korijena.

– Svaki dan je borba. A odlučio sam zbog sebe da prestanem, a onda zbog mojih najbližih, jer i oni su bukvalno propadali zbog mene, kaže Muhamed.

Potiv droge mora se preventivno djelovati. Od kuće, škole, društva u cjelini. Za Muhameda je to jedno iskustvo koje ga je moglo koštati života. Svega ostalog već jeste.

– Poručio bi da ne ulaze u to, ili ako su već ušli, ako su početnici, da se skolone od toga. Jednostavno kad tad dođe đavo pod svoje, poručio je.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija