Muhamed, Harun i Medin odlučili da ne idu iz BiH: Osnovali firmu u Tešnju koja izvozi na svjetsko tržište

 

U okviru projekta kojim Općina Tešanj želi predstaviti mlade, uspješne ljude i njihova profesionalna i životna postignuća, općinski načelnik, sa saradnicima, posjetio je novootvorenu firmu MHM Robotics.

Radi se o firmi koju su trojica mladića iz Tešnja Muhamed Ljevaković, Harun Hatkić i Medin Zukanović pokrenula 15. avgusta ove godine, a već su u septembru proizveli svoju prvu prototip mašinu kako bi se predstavili na Sajmu privrede Tešanj 2022.

Daljnji rast

U međuvremenu su prodali dvije CNC mašine na domaćem tržištu, dok treću završavaju za poznatog kupca u Tešnju.

Mašine su unikatne i rađene namjenski, od projektiranja pa do hardvera i softvera. Radi se o najsavremenijim tehnologijama koje uključuju automatizaciju, robotizaciju i digitalizaciju. Njihovim mašinama moguće je upravljati na daljinu, a rješavaju komplicirane probleme u proizvodnji. Za sada su fokusirani na drvnu, metalsku i tekstilnu industriju.

– Ova trojica mladića su istinski predstavnici i predvodnici jedne generacije koja želi živjeti od svoga znanja stečenog u našim školama i fakultetima i od svoga rada kao navike koju su stekli tako kako su ih njihovi roditelji odgojili. Čestiti, nenametljivi, širokih pogleda i shvatanja, Tešanj doživljavaju kao mjesto rođenja odakle će osvajati tržište regije i Evrope. Njihov plan je daljnji rast, zapošljavanje i edukacija nove i stručne radne snage. Žele pokrenuti neku vrstu razvojnog centra iz kojeg će poteći znanje i u kojem će se obučavati njihovi budući dobavljači i osnivači novih firmi – rekao je općinski načelnik Suad Huskić.

Ozbiljni konkurenti

Cijena njihovih mašina se kreće od 30.000 KM do 200.000 KM i više. Na cijenu utječe sama složenost procesa koje ovi “pametni strojevi” izvode. Svaku mašinu nude u tri različita cjenovna razreda, ovisno o kvalitetu komponenti koje se koriste. Već sada su ozbiljni konkurenti turskim i kineskim proizvođačima.
Prodaju pamet

Tokom posjete mladići su naglasili da mladima u Tešnju i izvan njega savjetuju da, prije nego što odluče odustati, barem jednom pokušaju pokrenuti vlastiti biznis, ili na neki drugi način se okušati na tržištu rada, i tako dokažu sami sebi, a i drugima da imaju vrijednost koju neko jedva čeka.

– Nemamo serijsku proizvodnju. Svaka mašina je unikat i rješenje za sebe. Robotizacija i nije neka novost u svijetu. Prednost se daje digitalizaciji i nastojanju da se kreiraju rješenja koja uključuju saradnju i komunikaciju više različitih robota i automatiziranih sistema u okviru složenih proizvodnih procesa. Mi prodajemo pamet, ali nije nam teško zasukati rukave i zavariti željezne konstrukcije, ofarbati površine, prevesti materijale – kazali su mladići.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79