MUP KS kupio 7 oklopnih transportera

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica (NiP) je obećao poboljšanje policije tokom sljedeće godine, istakavši šta će to konkretno značiti.

Budžet za ministarstvo koje vodi u 2024. trebao bi iznositi 137,8 miliona KM, saopćili su iz MUP-a Kantona Sarajevo. Za Katicu je to pokazatelj opredjeljenja za jačanje materijalnih i ljudskih resursa, čime će se sigurnost i briga za građane podići na viši nivo te osigurati adekvatni radni uslovi.

“Naredna godina će biti godina velikih projekata za MUP Kantona Sarajevo, jer smo ove godine ostvarili sve preduslove za to. Odlučili smo da strpljivo, korak po korak, završavamo administrativne procedure kako bi sljedeće godine pokrenuli najznačajnije kapitalne projekte u posljednjih 20 godina”, izjavio je Katica piše Klix.

Kako su saopćili iz MUP-a Kantona Sarajevo, u cilju uspješnog i učinkovitog izvršavanja unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo tokom sljedeće godine osigurat će se bolja opremljenost, zaštita i sigurnost policajaca, i to nabavkom novih kompletnih uniformi, zaštitne opreme, opreme za specijalizirane timove te opreme za potrebe krim policije.

Planirane su i specijalističke obuke i sredstva za školovanje kandidata za buduće pilote helikopterske jedinice na, kako su naglasili, renomiranim školama letenja.

Predviđeno je i proširenje sistema za provjeru i akviziciju registarskih tablica u trenutku prolaska vozila pored kamera i za automatsku provjeru u bazi podataka radi eventualno počinjenih prekršaja, isteka registracije i slično. Najavili su da će ovaj sistem biti postavljen na još 20 lokacija.

Sedam novih oklopnih transportera

U MUP-u Kantona Sarajevo smatraju da će se sigurnost poboljšati i zahvaljujući novim oklopnim vozilima multifunkcionalnog karaktera.

“Sljedeće godine će MUP biti pojačan sa sedam novih oklopnih transportera, od čega smo za tri potpisali ugovor u junu ove godine i isporuku očekujemo vrlo brzo. Krajem ove godine smo raspisali postupak nabavke za još dva takva, a u budžetu za 2024. smo predvidjeli sredstva za još dva”, najavio je ministar Katica.

Prema njegovim riječima, kada se tome doda da će vrlo brzo imati još 250 policajaca zaposlenih prema konkursu koji se privodi kraju i još 200 prema konkursu koji će biti raspisan sljedeće godine, može se računati na novi, podmlađeni, stručni i u potpunosti opremljen policijski kadar. Također je najavio i nabavku novih radarskih sistema.

“Planirali smo 1,5 miliona KM za nabavku novih radarskih sistema kojima ćemo povećati sigurnost u saobraćaju i proširiti sistem stacionarnih i mobilnih radarskih uređaja na autocestama u Kantonu Sarajevo. Na taj način ćemo efikasnije suzbijati i sankcionisati prekršaje u saobraćaju”, konstatovao je.

Ulaganje u infrastrukturu

Kako su saopćili iz MUP-a Kantona Sarajevo, prvi put nakon višedecenijske neposvećenosti razvoju infrastrukture neophodne za adekvatne uslove rada, MUP će sljedeće godine promijeniti pristup i uložiti u izgradnju, sanaciju i rekonstrukciju policijskih uprava.

“Naš najveći projekat je izgradnja nove upravne zgrade Ministarstva u Kolodvorskoj ulici, a za koju planiramo izradu idejnog i izvedbenog projekta u narednoj godini. MUP će konačno dobiti funkcionalno i moderno opremljeno sjedište na koje se čekalo godinama”, naglasio je.

Katica je ukazao da su osigurana sredstva za izgradnju policijske stanice Dobrinja, dogradnju i adaptaciju policijske uprave Novi Grad, proširivanje zgrade policijske uprave Stari Grad te za projektnu dokumentaciju za policijske uprave na Ilidži i Trnovu. Planirana je i izgradnja hangara za helikopter te izgradnja autoservisa i garaže. Najavio je i rast plata pripadnika sarajevske policije, saopćili su iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79