MUP KS: Ne možete voziti sa potvrdom da ste predali zahtjev za izdavanje dozvole

Foto; N1

Put do vozačke dozvole za mnoge je težak i mukotrpan, ali jednom kad iza sebe ostavite proces obuke i položite vozački ispit osjećaj je neprocjenjiv.

Zakonska regulativa nalaže da nakon toga prikupite potrebnu dokumentaciju i podnesete Zahtjev za izdavanje vozačke dozvole organizacionim jedinicama – Sektori za građanska stanja u sastavu Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, u čijoj nadležnosti je izdavanje isprava u okviru CIPS projekta o čemu više možete pronaći na linku OVDJE.

Rok za izdavanje vozačke dozvole je 15 dana, a vi ćete dobiti potvrdu da ste predali zahtjev za izdavanje vozačke dozvole.

Kontakirali smo Upravu za građanska stanja i pravne poslove MUP-a Kantona Sarajevo kako bi saznali da li se može voziti sa potvrdom da je predan zahtjev za izdavanje vozačke dozvole.

Iz Uprave za građanska stanja i pravne poslove MUP-a Kantona Sarajevo portalu Radiosarajevo.ba dostavljen je sljedeći odgovor:

“Pravila su identična za prvu i svaku narednu vozačku dozvolu.

Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini je propisano u Članu 9. tačka 80) vozačka dozvola je javna isprava koju je izdao nadležni organ i kojom se dokazuje pravo upravljanja vozilom određene kategorije ili potkategorije.

Članom 172. propisano je:

(1) Motornim vozilom u saobraćaju na putu može da upravlja samo lice koje ima važeću vozačku dozvolu, stranu vozačku dozvolu ili međunarodnu vozačku dozvolu, odgovarajuće kategorije.

Ukoliko se na sjedištu suvozača nalazi maloljetna osoba možete dobiti kaznu od 400 do 1.000 KM

Članom 234. a istog zakona propisano je:

(1) Novčanom kaznom u iznosu od 400,00 KM do 1.000,00 KM kazniće se za prekršaj:

7) vozač koji u saobraćaju na putu upravlja motornim vozilom prije sticanja prava na upravljanje motornim vozilom.

Dakle, potvrda da je predat zahtjev ne može zamijeniti vozačku dozvolu”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79