MUP KS: Nema informacija o ugroženosti Dodika u Sarajevu

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova KS stižu informacije da nemaju saznanja o navodnoj ugroženoj sigurnosti predsjednika entiteta RS Milorada Dodika tokom njegovih dolazaka na suđenje u Sarajevo.

“Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo trenutno ne raspolaže sigurnosno-interesantnim informacijama o eventualnoj ugroženoj sigurnosti predsjednika entiteta RS Milorada Dodika”, kazali su za Oslobođenje u MUP-u KS.

Nedavno su mediji i osobe bliske vladajućem režimu u RS-u počeli širiti priču o navodnoj ugroženosti sigurnosti Milorada Dodika tokom njegovih putovanja u Sarajevo radi suđenja. Iako se ovo čini kao još jedna taktika odbrane, provjereno je da li postoje zvanične sigurnosne procjene o ugroženosti lidera SNSD-a i predsjednika bh. entiteta RS.

Federalno Ministarstvo unutrašnjih poslova odgovorilo je ranije danas za Klix.ba: “Federalni MUP i FUP trenutno ne raspolažu informacijama da se predsjedniku bh. entiteta RS Miloradu Dodiku sprema atentat niti raspolažu informacijama o ugroženosti njegove sigurnosti.”

Ni Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH (DKPT) nema saznanja o potencijalnoj ugroženosti sigurnosti predsjednika RS-a.

Ministar policije RS-a danas je izjavio da MUP RS-a kontinuirano preduzima mjere zaštite predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, čime garantuje njegovu sigurnost.

No, nije potvrđeno da je Dodikova sigurnost ugrožena, već se svakodnevno procjenjuju moguće prijetnje.

– Naše službe proaktivno djeluju, svakodnevno procjenjujući moguća ugrožavanja, s obzirom na to da je to, ipak, najugroženija ličnost u Republici Srpskoj. Kad govorimo o prijetnjama, mislim na naša operativna saznanja i razmjenu informacija sa drugim policijskim agencijama, ali i sve one prijetnje predsjedniku Republike na društvenim mrežama, putem elektronske pošte i drugih kanala, izjavio je ministar policije RS-a.

Dodatno, zastupnica SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, Sanja Vulić, izjavila je da postoje “informacije iz kruga Američke ambasade o planiranom atentatu na predsjednika RS-a Milorada Dodika.

Dodala je: “Pitanje je ko će biti novi Gardović. Zato su posječena stabla kod Suda BiH, tačno za snajperski pogled.”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79