MUP KS pokreće procjenu rizika za radna mjesta

MUP KS pokreće procjenu rizika za radna mjesta


Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) najavilo je da će narednog mjeseca započeti izradu procjene rizika za radna mjesta sa aspekta zaštite na radu. Ovaj korak je usmjeren na identifikaciju poslova sa povećanim rizikom, kako bi se osigurala bolja sigurnost i zdravlje svih uposlenika Ministarstva i Uprave policije.

Procjena rizika ima za cilj identificirati i analizirati moguće vrste štetnosti i opasnosti na radnim mjestima, kao i procijeniti sve faktore u radnoj okolini koji mogu ugroziti sigurnost i zdravlje uposlenika. Ovo uključuje i procjenu štetnosti povezane s psihičkim i psihofizičkim naporima na radnom mjestu.

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Admir Katica, ističe da je ova aktivnost važan korak ka poboljšanju zaštite na radu u skladu sa zakonskim regulativama.

“Trenutno se radi na Pravilniku o zaštiti na radu uposlenika MUP-a Kantona Sarajevo, koji će se temeljiti na Zakonu o zaštiti na radu FBiH. Ovaj dokument o procjeni rizika bit će osnova za detaljnije regulisanje zaštite svih naših uposlenika,” rekao je ministar Katica.

Ministar Katica je naglasio da će se posebna pažnja posvetiti implementaciji preporuka iz dokumenta o procjeni rizika. Ove preporuke će se primijeniti, posebno prilikom izgradnje novih objekata, poput planirane nove zgrade MUP-a u Kolodvorskoj ulici, koja će biti prilagođena potrebama uposlenika.

Pored toga, u budžetu su osigurana sredstva za ljekarske preglede policijskih službenika, a Ministarstvo će također omogućiti ljekarske preglede za sve uposlenike, posebno za one koji su u svakodnevnom kontaktu s građanima. Uskoro će biti pokrenut postupak za izbor ustanove koja će pružiti ove usluge.

Novi Pravilnik o zaštiti na radu će regulisati oblast provođenja zaštite na radu, pravila prevencije i zaštite, poslove sa povećanim rizikom, mjeru skraćivanja radnog vremena, utvrđivanje zdravstvenog stanja uposlenika, te sredstva i opremu lične zaštite.

Rok za izradu dokumenta procjene rizika, koji će biti integralni dio pravilnika, je do kraja ove godine. Ovaj dokument će pomoći u stvaranju sigurnijih radnih uslova i poboljšanju zaštite zdravlja uposlenika MUP-a Kantona Sarajevo.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija