MUP KS se pohvalio rezultatima: Oduzeli smo 27 kg droge za pola godine

MUP KS se pohvalio rezultatima: Oduzeli smo 27 kg droge za pola godine


Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo upravo se preko društvenih mreža pohvalilo na rezultate Strategije i akcionog plana za sprečavanje i suzbijanje zloupotrebe opojnih droga u Sarajevu.

Kažu da su u samo prvih 6. mjeseci ove godine oduzeli 27 kilograma droge.

“U periodu januar-juni, 2024. godine, na području Kantona Sarajevo, oduzeto je skoro 27 kg opojnih droga: heroin, amfetamin, kokain, ekstazi, speed, marihuana i opojne droge nepoznatog porijekla”, navode iz MUP-a KS.

Prema rezultatima, ovim akcijama su oduzeli skoro 15 kilograma droge više nego u istom periodu prošle godine.

“U odnosu na isti period prošle godine, u prvih šest mjeseci ove godine oduzeto je blizu 15 kg više heroina, afetamina, kokaina, ekstazija, speeda, marihuane i opojne droge nepoznatog porijekla”, navode iz MUP-a KS.

Za kraj su u tabelu naveli vrstu opojne droge i količine koje su oduzete u prvih šest mjeseci 2024. i 2023. godine.

Podsjetimo, ministar Admir Katica je krajem 2023. godine predstavio Strategiju i Akcioni plan za sprečavanje i suzbijanje zloupotrebe opojnih droga u KS. Takođe, formiran je i stručni tim koji je izradio ovu strategiju.

Tim se rukovodio u 3 pravca: u pravcu smanjena ponude droga, potražnje i štete.

Stručni tim za izradu Strategije i Akcionog plana za sprečavanje i suzbijanje zloupotrebe opojnih droga u Kantonu Sarajevo su činili: Nermin Lagumdžija, dugogodišnji rukovodilac Odjeljenja za borbu protiv opojnih droga u KS i FBiH; Irma Deljkić, profesorica na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu; akademik Borislav Petrović, profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, Alen Ališahović, samostalni inspektor i načelnik Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga Uprave policije MUP-a KS; Safet Mušić, ekspert za sigurnosna pitanja; Anesa Agović – nacionalna koordinatorica Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala i Rusmir Pobrić zastupnik u Skupštini KS i predsjednik Komisije za mlade Skupštine KS.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija