MUP RS nabavlja 50 vozila za 3,3 miliona KM

BANJALUKA – Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) odlučilo je da nabavi 50 vozila putem operativnog lizinga i da za te svrhe izdvoji 3,3 miliona maraka.

Podsjetimo da je MUP prije nešto manje od tri mjeseca dao 2,1 milion KM za kupovinu 25 vozila putem operativnog lizinga koje je nabavio od „Porsche leasinga“.

Kada je u pitanju ovaj tender MUP zahtijeva da automobili budu sa dizel motorima i manuelnim mjenjačima, da imaju utičnicu u prtljažniku, da budu bijele boje, te da im ponuđač da garanciju na vozila za cjelokupan period trajanja lizinga, odnosno 48 mjeseci.

Ponuđač je obavezan da u tih 48 mjeseci registruje vozila, da ih kasko osigura, da vrši redovan servis po servisnim intervalima proizvođača vozila u smislu pređenih kilometara, da vrši zamjenu ulja, svih filtera, sijalica, disk pločica, metlica brisača i svega ostalog što podrazumijeva redovno održavanje.

Takođe, potrebno je i da obezbijedi jedan dodatni set novih ljetnih i dva seta novih zimskih pneumatika.

Kada je u pitanju tehnička i profesionalna sposobnost potrebno je uspješno iskustvo u realizaciji najmanje jednog ugovora u posljednje tri godine sa predmetom nabavke putem lizinga sa minimalnom vrijednosti 400.000 KM bez PDV-a.

Prostom računicom dolazimo do podatka da je MUP RS spreman izdvojiti oko 68.000 KM po vozilu za njegovo korištenje i održavanje u naredne četiri godine.

Pojašnjenja radi, operativni lizing ima obilježja poslovnog najma jer se ovdje radi o najmu objekta lizinga, bez namjere sticanja vlasništva nad njim.

Iako su u Vladi RS ranije isticali da su troškovi održavanja voznog parka MUP-a veliki i da je uzimanje na lizing povoljnija varijanta, dobro upućeni sagovornici CAPITAL-a kažu da za ovakvu nabavku nema ekonomske računice i da je nejasno zbog čega MUP to radi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79