Dodik: Ako ćete nam i dalje oduzimati ono što nam je dao Dayton, naravno da ćemo se boriti

Foto: Srna

BiH će morati da se vrati na dejtonsko podešavanje i samo hoćemo ono što je RS dato tim Međunarodnim mirovnim sporazumom i ono što piše u Ustavu BiH, ništa drugo nećemo, napisao je predsjednik RS Milorad Dodik na svom Instagram nalogu. Uz objavu je postavio i video sa neavno održanog koncerta u Banjoj Luci na kojem drži podignuta tri prsta.

“Ali ako ćete nam to i dalje oduzimati, naravno da ćemo se boriti politički. Kako misle donositi odluke na nivou BiH ako nema nas iz RS? Zašto misle da mi moramo da glasamo za ono što oni predlažu”, poručio je Dodik uoči sastanka sa koalicionim partnerima iz Trojke i HDZ-a koji bi trebao biti održan u utorak.

Dodik tvrdi da “rukovodstvo RS pokušava da održi ono što je bitno za njen subjektivitet”.

“Naš narod mora da bude siguran u ono što rukovodstvo radi”, kazao je je Dodik.

Nakon dramatičnog sastanka u Konjicu, ovo je prvi susret predstavnika stranaka koje vode vlast na državnom nivou.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović najavio je sastanke partnera, ali i njihove sastanke sa predstavnicima međunarodne zajednice. Kazao je kako cilj omogućiti da Vijeće ministara može normalno funkcionirati i donositi odluke.

“Treba imenovati ministra finansija, da relaksiramo odnos koji se javio zadnjih mjesec dva našeg nefunkcioniranja, što se osjetilo i u Briselu”, kazao je Čović.

Međutim, imenovanje SNSD-ovog Srđana Amidžića se razvlači, jer partneri iz Trojke traže da Dodik povuče antiustavne zakone i prestane s antiustavnim djelovanjem.

Prema trenutnoj konstalaciji odnosa, i naredna sedmica bi politički mogla biti burna. Razilaženja su velika, mjesta za ustupke je malo. Poruke koje dolaze iz RS zadnjih dana ne govore u prilog činjenici da postoji volja da se stanje popravi. Tim više, što se Dodik prije nekoliko dana u Beogradu sastao sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem i patrijarhom Porfijem, gdje je dogovoreno da da Dan sjećanja na stradale i prognane Srbe u akciji “Oluja” bude obilježen 4. augusta u Prijedoru. I to samo nekoliko dana nakon kolektivne dženaze i obilježavanja stradanja Bošnjaka i Hrvata u tom gradu.

Sat u Briselu otkucava, 14 tačaka koje je Evropska unija izdvojila kao prioritete u procesu pridruživanja BiH stoje na čekanju.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Милорад Додик (@mdodik.official)

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79