MUP RS: Oprezno sa online kupovinom, moguće prevare

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS apeluje na građane da budu dodatno oprezni prilikom kupovine na internetu i online plaćanja platnim karticama, jer je u proteklom vremenskom periodu zabilježeno više različitih prevara i pokušaja prevara koje se tiču zlopupotreba platnih kartica građana.

“Najčešći načini vršenja ovih prevara je da se građani kontaktiraju vezano za kupovinu artikla koji prodaju putem online platformi, te se izvršioci ovih krivičnih djela predstavljaju kao potencijalni kupci artikla. Nakon što stupe u komunikaciju sa građanima, šalju im maliciozni link za krađu ličnih podataka, u koji građani treba da unesu podatke sa svoje bankovne kartice, a nakon što pribave podatke, izvršioci sa kartica građana vrše neovlaštene novčane transakcije”, saopšteno je iz MUP-a.

Takođe, prilikom kupovine putem interneta, kod nekredibilnih i neprovjerenih online trgovaca, građanima se često šalju slični linkovi, koji imaju za cilj krađu ličnih podataka.

“Ovi linkovi su najčešće kreirani tako da u sebi sadrže naziv neke od poštanskih servisa za dostavu sa područja BiH, kako bi se građani obmanuli i pomislili da na taj način plaćaju dostavu ili primaju novac za prodaju artikla. Upozorovamo građane da štite svoje lične podatke, te da prilikom kupovine putem interneta budu oprezni gdje vrše kupovinu, te da istu obavljaju kod provjerenih i poznatih prodavača, a da prije bilo kakvog plaćanja izvrše dodatnu provjeru u pogledu bezbjednosti plaćanja”, dodaju iz MUP-a Srpske.

Takođe, ukoliko postoji sumnja da su podaci sa bankovne kartice kompromitovani, o tome je potrebno u što kraćem roku obavijestiti banku koja je izdavalac kartice i policiju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79