MUP RS se oglasio nakon napada na povratike. Za sve su okrivili medije

MUP RS se oglasio nakon napada na povratike. Za sve su okrivili medije


Ministarstvo unutrašnjih poslova bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (MUP RS), oglasio se saopćenjem za javnost u vezi sa učestalim napadima na povratničku populaciju u tom entitetu.

Kako su naveli u saopćenju, “MUP Republike Srpske u skladu sa svojim nadležnostima preduzima sve potrebne mjere i radnje da stanje sigurnosti na području tog entiteta bude povoljno, te da su oni garant sigurnosti svim građanima RS-a, bez obzira kojem narodu pripadaju”.

– Podsjećamo, na području Republike Srpske održavaju se javna okupljanja i događaji koji organizuju udruženja Bošnjaka (sijela za Bajrame, od strane Кoordinacija bošnjačke zajednice i drugih bošnjačkih udruženja obilježava se Dan nezavisnosti BiH u lokalnim zajednicama, kao i drugi skupovi različitog karaktera).

Nikada nijedan nije zabranjen, niti su na ovim događajima evidentirani incidenti, prije svega jer su policijski službenici preduzeli sve potrebne mjere i radnje.

Policijski službenici po svakoj prijavi (bez obzira kojem narodu pripada žrtva ili izvršilac) postupaju u skladu sa Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima, Zakonom o krivičnom postupku i Zakonom o prekršajima RS-a – navode u saopćenju.

Saopćili su i šta je poduzeto u vezi sa nekoliko posljednjih napada, a koji su uznemirili povratnike u tom entitetu.

– Još jednom ponavljamo da se istraga u vezi sa krivičnim djelom razbojništvo nad porodicom Memišević u višegradskom selu Omeragići vodi pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo, Područna kancelarija Višegrad i da se u ovom predmetu i dalje preduzimaju mjere i radnje i uzimaju izjave svih lica koja se mogu dovesti u vezi sa izvršenjem ovog krivičnog djela protiv imovine.

U predmetu fizičkog napada na O. M. iz Bratunca, podsjećamo da su policijski službenici Policijske stanice Bratunac identifikovali tri maloljetna lica koja su po nalogu Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini saslušana na okolnosti učinjenog krivičnog djela teška tjelesna povreda.

Кada je u pitanju postupanje policijskih službenika Policijske stanice Osmaci prema maloljetnom licu, bošnjačke nacionalnosti, ističemo da Uprava kriminalističke policije MUP-a u saradnji sa Okružnim javnim tužilaštvom Bijeljina provodi istragu u vezi sa sumnjom da su izvršena krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja i nesavjesan rad u službi, te su u okviru te istrage lišena slobode četiri policijska službenika PS Osmaci. Isti su i suspendovani i protiv njih će biti pokrenut unutrašnji postupak.

U slučaju fizičkog napada na lice S.S. iz Zvornika koji se dogodio 03.09.2023. godine u Gornjoj Кamenici u saobraćaju, policijski službenici su u roku od nekoliko sati identifikovali i lišili slobode dva lica, B. J. i B. O. iz Zvornika na osnovu člana 204. Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske.

O svemu navedenom je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini pod čijim nadzorom se preduzimaju dalje mjere i radnje na dokumentovanju događaja. Napominjemo, da oštećeno lice do danas nije došlo u Policijsku stanicu da da izjavu u svojstvu oštećenog lica – navode iz MUP-a RS-a.

Kako dodaju u saopćenju, “iz svega ovog jasno prozilazi šta je sve urađeno kada su pitanju navodni ‘napadi na povratničku populaciju’, iako su ovo prije svega napadi na građane Republike Srpske”.

– Pozivamo predstavnike pojedinih federalnih medija, bošnjačkih udruženja i političara iz reda bošnjačkog naroda da prestanu sa širenjem vjerske i nacionalne mržnje, jer stvaraju napetost i huškačku atmosferu.

Svim zainteresovanim sugerišemo da se uključe u rad foruma za bezbjednost u lokalnim zajednicama i da na tim sastancima iznesu konstruktivne predloge kojima će doprinijeti statusu svih građana, pa i povratničke populacije o kojima navodno vode brigu – naveli su iz MUP-a RS-a.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija