Murphy: Imamo milijarde poruka iz šifriranih aplikacija! Poruke bi mnoge mogle strpati u zatvor!

Ambasodori SAD u BiH i Srbiji Michael Murphy i Christopher Hill u Sarajevu su sinoć organizirali konferenciju o Transnacionalnom organiziranom kriminalu.

“Uz rastuću prijetnju transnacionalnih mreža organiziranog kriminala na Zapadnom Balkanu, saradnja i zajedničko jedinstvo svrhe postali su još važniji”, saopćeno je iz Ambasade SAD.

Skupu u Vijećnici prisustvovali su tužioci koji rade na predmetima organiziranog kriminala.

Oni su prenijeli i govor ambasadora Murphyja.

“Danas smo ovdje da pronađemo načine da međusobno podržimo napore u borbi protiv organiziranog kriminala. Kako je prijetnja koju transnacionalne mreže organiziranog kriminala predstavljaju zemljama zapadnog Balkana rasla, saradnja i zajedničko jedinstvo svrhe postali su još važniji. Građani vaših zemalja pokušavaju da poboljšaju svoje živote i nadamo se da će se svaka zemlja na kraju integrisati u evroatlantske institucije. Jedna od najvećih prepreka tom cilju je organizovani kriminal, bilo da se radi o podlim preduzećima koja vrše svoj uticaj na državnom nivou kako bi narušili vladavinu prava, ili o običnim članovima kriminalnih mreža koji čine zločine koji štete poštenim građanima”, rekao je Murphy.

On je istakao da je svjestan izazova s kojima se susreću oni koji rade na provođenju zakona.

“Iz dana u dan postaje sve teže suprotstaviti se organiziranom kriminalu, jer kriminalne mreže neprestano prilagođavaju svoje alate, taktike i tehnike. Ova konferencija je prilika da izgradimo mostove koji su nam potrebni da radimo zajedno u borbi protiv ovih kriminalaca. Izgradnjom jedinstvenog fronta i oslanjanjem na kolektivno znanje u ovoj prostoriji o tome kako kriminalne organizacije rade preko granica na zapadnom Balkanu, možemo se boriti protiv transnacionalnog organizovanog kriminala mnogo agresivnije i efikasnije”, rekao je ambasador SAD u BiH.

Naveo je da konferencija ima tri cilja.

“Prvo, da pronađemo načine da poboljšamo saradnju u provođenju zakona i razmjenu obavještajnih podataka kako biste mogli spriječiti, otkriti i razbiti kriminalne mreže – i dok smo već na tome, da nađemo i načine da poboljšati saradnju između organa za sprovođenje zakona, tužilaca i pravosuđa. Drugo, nadamo se da će te poboljšati individualne i organizacione kapacitete, posebno u oblastima kao što su oduzimanje imovine, finansijska analiza, istražne tehnike i pravne procedure.

Treće i konačno, nadam se da svi vi možete razviti objedinjene strategije, odrediti najbolje prakse i razviti nove načine korištenja digitalnih dokaza. Kao što znate, Sjedinjene Države i naši međunarodni partneri prikupili su milijarde digitalnih poruka iz šifriranih aplikacija koje bi u konačnici mogle staviti mnoge ljude u zatvor”, rekao je Murphy.

Dao je primjer operacije ‘trojanskog štita’ koju je vodio američki FBI, a u koji je uključena DEA te australijska federalna policiaj kao i EUROPOL.

“Kroz vaše partnerstvo sa FBI-jem, kao i operaciju Sky ECC koju vodi Europol, imate pristup historijskoj količini potencijalnih dokaza koji se mogu koristiti za smanjenje uticaja transnacionalnih mreža organizovanog kriminala. Neke zemlje predstavljene ovdje su koristile Trojan Shield i Sky ECC dokaze kako bi mapirali ove kriminalne mreže i izvršile značajna hapšenja, koja, ako se nastave, mogu imati transformacijski učinak na borbu protiv organiziranog kriminala, i želim vam lično zahvaliti što ste udružili snage sa nama”, rekao je Murphy.

On je pozvao sve tužioce koji do sada nisu Trojan Shield ili Sky ECC da pronađu načine za analizu ovih ogromnih skupova digitalnih podataka.

“Neki se pitaju da li se isplati trošiti vrijeme i resurse na borbu protiv transnacionalnog organiziranog kriminala. Odgovor je da. Zločini i šteta po institucijama koje kriminalne mreže vrše utiču na građane i njihove porodice koji poštuju zakon. Javnost možda ne prepoznaje uvijek izvor, ali osjeća posljedice. Kada su u pitanju kriminalne mreže, svi mi plaćamo više za litar gasa; za hranu, zdravstvenu zaštitu i lijekove; pa čak i sirovine uvezene iz inostranstva. Štaviše, mnogo je teže otvoriti i voditi posao pod pritiskom ovih organizovanih kriminalnih grupa ili korumpiranih službenika koji im služe”, naveo je Murphy.

Ali, kaže, to ih brine mnogo više od finansijskog uticaja.

“Ove organizovane kriminalne grupe su uključene u neke od najgnusnijih zločina, kao što su trgovina ljudima, ubistva, trgovina narkoticima i oružjem, krijumčarenje migranata i pranje novca, da spomenemo samo neke. Ove grupe se infiltriraju u preduzeća. Oni mogu pružiti logističku podršku neprijateljskim stranim silama. Oni mogu pokušati da manipulišu onima na najvišim nivoima vlasti. Zaista, ovi takozvani ‘gvozdeni trouglovi’ organizovanih kriminalaca, korumpiranih vladinih zvaničnika i poslovnih lidera predstavljaju značajnu pretnju nacionalnoj bezbednosti Sjedinjenim Državama i vašim zemljama.

Nije iznenađujuće da ove mreže traže put najmanjeg otpora i traže mjesta gdje je vladavina prava slaba i gdje je pravosudni sistem već politički zarobljen. Svako jutro se budim ovdje u Sarajevu razmišljajući o ovome, i često razgovaram sa građanima i izabranim liderima o tome zašto je korupcija tako destabilizirajuća sila i kako podriva budućnost ove zemlje. Znamo da je korupcija jedna od najvećih briga građana BiH; krajnje je vrijeme da izabrani lideri preduzmu odlučnu akciju protiv toga”, istakao ja ambasador SAD.

Zato kaže Sjedinjene Države intenzivno rade sa lokalnim partnerima na izgradnji kapaciteta organa za sprovođenje zakona, tužilaca i pravosuđa za borbu protiv korupcije, krivično gonjenje korumpiranih aktera i kažnjavanje korumpiranih prestupnika.

“To su apsolutno neophodne radnje ako država želi da pobijedi endemsku korupciju i trulež koju ona donosi.

Kako kriminalne mreže djeluju u različitim zemljama i iskorištavaju fleksibilne političke i pravosudne sisteme, potrebna je dublja i efikasnija prekogranična saradnja između organa za provođenje zakona kako bi se ove mreže rasvijetlile i nametnule posljedice. Jedna od ovih posljedica treba da bude oduzimanje imovinske koristi stečene organizovanim kriminalom i korupcijom.

Dakle, šta možemo učiniti povodom ovoga? Sjedinjene Države i naši međunarodni partneri koriste obavještajne podatke i dokaze kako bi proširili ono što već znamo iz komunikacija i financijskih zapisa, kako bi identificirali ključne igrače i njihovu imovinu. Ove informacije dijelimo sa našim partnerima širom svijeta na bezbroj načina.

To je jedan od glavnih razloga zašto smo danas ovdje i zašto je vaše prisustvo ovdje kako biste udružili snage u borbi protiv transnacionalnog organiziranog kriminala od suštinskog značaja.

U Sjedinjenim Državama puno pričamo o dobrim i lošim momcima. Kada organi za sprovođenje zakona imaju slobodu da rade nezavisno i za dobrobit građana vaše zemlje, vi ste dobri momci. Ne griješite u tome. Sada vas pozivam: idite po loše momke!”, zaključio je Murphy.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79