Muškarac u Švicarskoj zaradio 160.000 KM, BiH mu sada traži dio od poreza

Okružno tužilaštvo Doboj podiglo je optužnicu kojom Miroslava Zekića (50) zvanog Bušina tereti da nije platio porez na zaradu iz inostranstva, čime je utajio oko 16.000 maraka.

Prema optužnici, Zekić je u više navrata 2019. godine, putem deviznog računa u dvije banke u Srpskoj od firme “BPS Speditions Service” iz Bazela, Švicarska primao uplate koje su iznosile (preračunato u domaću valutu) oko 3.115 do 32.177 maraka, odnosno ukupno skoro 160.000 KM.

U Tužilaštvu su rekli da ovaj iznos predstavlja oporezivi prihod, te da Zekič u namjeri da izbjegne plaćanje poreza na ostvarena oporeziva primanja po stopi od 10 deset odsto, što je predviđeno zakonom, u roku od sedam dana od naplate primanja nije obračunao i uplatio porez po odbitku.

To je bio u obavezi obzirom na to da porez po odbitku nije obračunao i uplatio isplatilac, niti je podnio godišnju poresku prijavu, te na taj način nije dao podatke o svojim oporezivim primanjima te je oštetio Republiku Srpsku za iznos od 15.975,39 KM.

Iz Okružnog tužilaštva u Doboju saopštili su da je optuženi na ovaj način počinio krivično djelo utaja poreza i doprinosa, a optužnica je potvrđena od sudije za prethodno saslušanje Osnovnog suda u Doboju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79