Muškarci (22) i (35) krijumčarili 10 migranata kako bi zaradili 700 KM

Muškarci (22) i (35) krijumčarili 10 migranata kako bi zaradili 700 KM


Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Petra Stojanovića, rođenog 2001. godine u Zvorniku, državljanina BiH, i Spasoja Stojanovića, rođenog 1988. godine u Zenici, ranije osuđivanog, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su, zajedno i po prethodnom dogovoru na lokalitetu Ekonomija, općina Bratunac, za novčanu naknadu od 350 eura, izvršili krijumčarenje 10 ilegalnih migranata, državljana Afganistana i Irana, sa teritorije R Srbije na područje Bosne i Hercegovine, među kojima je bilo 6 maloljetnih osoba, znajući da krijumčarene osobe – migranti ne ispunjavaju uslove za zakonit boravak u Bosni i Hercegovini, niti uslove za zakonit prelazak državne granice BiH.

Krijumčarenje je izvršeno 04.04.2022. godine preko rijeke Drine, korištenjem gumenog čamca, a optuženi su otkriveni i lišeni slobode od strane policijskih službenika Granične policije BiH.

Optuženi se terete da su postupili suprotno članu 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i vazdušnim putem, članu 7. Zakona o graničnoj kontroli i članu 8. Zakona o strancima i to svjesno i znajući da krijumčareni migranti nemaju vlastite važeće putne isprave i da ne ispunjavaju uslove za zakonit boravak na području BiH.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo krijumčarenje ljudi.

Optužnica je upućena na potvrđivanje Sudu BiH.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija