Muslimani dočekuju odabranu noć vrijedniju od hiljadu mjeseci: Večeras učite ovu kratku dovu

Muslimani dočekuju odabranu noć vrijedniju od hiljadu mjeseci: Večeras učite ovu kratku dovu


Muslimani u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu večeras će obilježiti jednu od najvažnijih noći u islamskom kalendaru, noć Lejletu-l-kadr – najodabraniju noć u godini, prema islamskom učenju, vrijedniju od hiljadu mjeseci.

To je noć časti, noć najveće vrijednosti i priznanja, noć kada se odigrao najznačajniji događaj od samoga početka ljudskog roda do danas, spoj višeg i nižeg svijeta, spoj Neba i Zemlje – objava Kur'ana i silazak upute cijelom čovječanstvu, kako bismo bili na pravom putu.

Objava najveličanstvenije knjige, koja je vodilja svim muslimanima do dana sudnjega dana.

Noć kada je milost Svevišnjeg spuštena svim svjetovima.

 

Tokom posljednjih noći mjeseca ramazana, učite jednu veoma lijepu i kratku dovu koju nam je u amanet ostavio Muhammed, a.s.

Aiša, r.a, je upitala je Allahovog Poslanika,a.s.:

-Kada bih znala da je Lejletul-kadr, koju bih dovu upućivala Allahu u toj noći?

Poslanik odgovori:

-Reci: ‘Allahumme inneke afuvvun, tuhibbu-l-afve, fa’fu anni! Gospodaru moj, zaista si Ti Onaj Koji opraštaš i voliš oprost, pa mi oprosti!.

Ovu dovu je lijepo učiti tokom zadnjih deset dana mjeseca ramazana, a posebno u neparnim noćima od kojih se izdvaja mubarek 27. noć, piše Preporod.

Među kur’anskim ajetima koji govore o postu mjeseca Ramazana, posebno se ističe slijedeći ajet o kojem bismo trebali dobro razmisliti:

-A kada te robovi Moji za Mene upitaju, Ja sam, sigurno, blizu: odazivam se molbi molitelja kad Me zamoli. Zato neka oni pozivu Mome udovolje i neka vjeruju u Mene, da bi bili na Pravome putu.

Kur’an, El-Bekara, 186.

Allah, dž.š., u citiranom ajetu poručuje da nam je blizu, da je tu za nas, da će saslušati naše probleme i pomoći nas. Allah nam poručuje da Ga zovemo, da Ga dozivamo, da tražimo od Njega. Zato se odazovimo našem Stvoritelju i dozivajmo ga što više u ovim mubarek danima i noćima!



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija