MVP BiH upozorava: Branioci BiH ne putujte u Republiku Srbiju do daljnjeg!

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine izdalo je danas upozorenje građanima Bosne i Hercegovine za putovanja u susjednu Republiku Srbiju.

– Preporučuje se svim državljanima Bosne i Hercegovine koji su na bilo koji način bili uključeni u odbranu Bosne i Hercegovine u periodu od 1992. do kraja 1995. godine da do daljnjeg ne putuju u Republiku Srbiju.

Navode da se upozorenje izdaje zbog rizika od hapšenja i procesuiranja u Republici Srbiji pod optužbama za ratni zločin, a na bazi ranijih slučajeva hapšenja bh. državljana protiv kojih se u Bosni i Hercegovini ne vode postupci niti ih pravosudne institucije BiH terete za ratne zločine.

– Nažalost, upozorenje se izdaje zbog okolnosti u kojima institucije Republike Srbije ne pokazuju volju za aktivnom međunarodnom saradnjom i razmjenom informacija u ovoj oblasti a na bazi ranije potpisanih protokola i međunarodnog prava – zaključuje se iz Ministarstva vanjskih polsova BiH.

Ovo upozorenje uslijedilo nakon hapšenja Edina Vranja u Srbiji koji se tereti za navodnopočinjenje ratnih zločina u Goraždu, odnosno za navodno maltretiranje zarobljenih pripadnika Vojske RS-a u zgradi ZOIL-a.

Podsjetimo, Edinu Vranju je sud u Beogradu danas odredio jednomjesečni pritvor.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79