Klix
Na čelu Nihad Uk: Kanton Sarajevo dobio novu vladu

Na čelu Nihad Uk: Kanton Sarajevo dobio novu vladu


 

Skupština Kantona Sarajevo danas je izglasala novu Vladu KS na čijem čelu će biti Nihad Uk iz Naše stranke. Oni su imenovani za mandatni period 2023. – 2026. godine.

Njih je izglasala Skupština KS sa 22 glasom “za”, protiv je bilo 10, a suzdržanih dvoje.
Predstavnici stranaka koalicione većine u Kantonu Sarajevo Vildana Bešlija (NS), Elvedin Okerić (NiP), Adnan Šteta (SDP) i Almir Bečarević (SBiH) jučer su potpisali Program skupštinske većine u KS za mandatni period 2022 – 2026. godina.

NiP je odlučio da će Admir Katica i Omer Osmanović ostati ministar unutrašnjih poslova, odnosno ministar za boračka pitanja, da će Naida Hota Muminović ostati ministrica obrazovanja i odgoja te da će Zlatko Mijatović biti ministar privrede.

SDP je odlučio da će Adnan Šteta i Haris Vranić ostati ministar saobraćaja, odnosno ministar zdravstva te da će Enda Pavić Pečenković biti ministrica za socijalna pitanja i Kenan Magoda ministar za sport i kulturu.

Naša stranka je odlučila da Darja Softić Kadenić ostane ministrica pravde i uprave dok će ministar za nauku, visoko obrazovanje i mlade biti Pavle Krstić.

Stranka za BiH je odlučila da Almir Bečarević bude ministar komunalne privrede, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, a Emir Dedović ministar finansija.

Ciljevi skupštinske većine u Kantonu Sarajevo su, kako je navedeno u Programu, nastavak unaprijeđenja kvaliteta života građana i građanki, kroz podizanje životnog standarda, unapređenje zdravstvenog sistema, podizanje kvalitete komunalnih usluga, energetske održivosti i ekasnosti, zaštitu čovjekove okoline i kvalitete zraka, dalje unaprijeđenje obrazovnog sistema i okruženja za razvoj naučno-istraživačke djelatnosti, unaprijeđenje društvenog statusa mladih, poboljšanje sigurnosne situacije, briga o najranjivijim društvenim grupama i pojedincima, podizanje standarda javnog prevoza, provođenje pronatalitetnih politika, efektivno korištenje fondova EU za razvojne programe, kapitala, iskustva i znanja bosanskohercegovačke dijaspore te stvaranje održivog skalnog okvira koji će omogućiti realizaciju aktivnosti pobrojanih u ovom programu skupštinske većine.

Stranke potpisnice čvrsto su usmjerene ka kreiranju političkog ambijenta i kulture upravljanja zasnovanim na temeljima dobre uprave po principima Evropske unije, stručnosti, jednakih šansi i inkluzivnost, te implementacije građanskih prava, prenosi Klix.

Stranke potpisnice svjesne su da pojedine mjere i projekti zahtijevaju višemandatni angažman, ali su spremne raditi na njima kako bi što prije bile realizirane.

Svjesne su i da određene mjere obuhvataju nadležnosti drugih nivoa vlasti, ali su odlučne u namjeri da kao Kanton dogovaraju i iniciraju realizaciju tih mjera prema drugim nivoima vlasti te da pružaju punu saradnju i pomoć drugim nivoima vlasti pri provođenju istih.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija