Na granici s Hrvatskom postavljena zastava RS-a iznad državne

Čitatelji portala Klix.ba javljaju kako je na prijelazu Bosanska Gradiška, na granici sa Hrvatskom postavljena velika zastava entiteta RS iznad državne zastave Bosne i Hercegovine.

Zastava je, kako nam kaže čitatelj tu postavljena prije nekoliko dana, a kako se može vidjeti na fotografijama koje nam je ustupio, nekoliko puta je veća od državne.

Kako je došlo do ovog incidenta još nije poznato, ali je sigurno prije svega, odgovornost Granične policije BiH.

Podsjećamo, u martu 2016. godine Vijeće ministara BiH zadužilo je sve bh. institucije da poduzmu mjere radi otklanjanja uočenih nedostataka ili nepravilnosti pri isticanju zastava BiH na institucijama, graničnim prijelazima i diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Tada je naglašeno da na graničnom prijelazu ne može stajati samo tabla s nazivom nekog od bh. entiteta ili zastava entiteta, a da nisu postavljene tabla i zastava Bosne i Hercegovine.

Da li ovaj incident krši ovu odredbu treba ostaviti nadležnim da procijene, no sa sigurnošću možemo ustvrditi da se radi o još jednoj provokaciji u vremenu velikih političkih turbulencija u zemlji.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79