Na konkursu za posao prošao rođak od predsjednika komisije, suprug od članice SDA-a ali nije dijete šehidske porodice

Javno preduzeće Elektroprivreda BiH, produžnica Termoelektrana Kakanj raspisalo je konkurs o postupku prijema u radni odnos radnika na neodređeno radno vrijeme uz uslov probnog rada.

Na mjesto radnika bravara (2) te pomoćnika strojara kotla 110 MW, primala su se tri kandidata piše crna-hronika.info.

Na osnovu člana 9. Pravnilnika o radu Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH d.d. u produžnici Termoelektrana u oblasti proizvodnja, 4.1.2023. godine te Odlukama o potrebi zapošljavanja novog radnika na neodređeno vrijeme, produžnica Termoelektrana raspistuje konkurs za prijem radnika u radni odnos na neodređeno vrijeme uz obavezu probni rad u trajanju od 3 mjeseca.

1. Bravar (2) izvršioca

2. Pomoćnik strojara kotla 110 MW (1) izvršilac.

Kandidati su pored navedene dokumentacije imali i usmeni ispit.

Na navedene oglasile prijavilo se izvjestan broj građana a među njima bio je i mladić šehidsko dijete (identitet poznat redakciji portala) koje nije prošao na navedenim konkursima.  Podsjećamo djeca šehida i poginulih boraca prema zakonu imaju prednost pri zapošljavanju u odnosu na ostale kandidate. Kako se desio propust da neko ima više bodova u odnosu na kandidata koji ne spada u ovu kategoriju, provjerit će nadležne institucije.

Crna-Hronika portal doznaje da su na navedene pozicije primljeni bliski članovi porodice predsjedika komisije, te sinovi radnika u Termoelektrani. Također jednom od kandidata koji su primljeni za posao je supruga aktivni član SDA stranke.

“Vezano za vašu prijavu na Oglas koji je objavljen dana 04.1.2023. godine za prijem radnika u radni odnos na neodređeno vrijeme uz obavezan probni rad u trajanju od 3 mjeseca na radno mjesto “Pomoćnik strojara kotla 110 MW” u RJ Termoenergetski pogon, Pogon proizvodnja, obavještavamo vas da niste izabrani. Kandidat koji je nezadovoljan odlukom o izboru može u roku od 8 dana od dana prijema obe odluke i obavijesti izjaviti prigovor Produžnici Termoelektrana Kakanj.”

Zašto podobni imaju prednost u odnosu na šehidsku djecu koja prema zakonu imaju prednost na konkursima, ostaje nam da saznajemo u narednom periodu.

Pozivamo nadležne institucije da provjere ovaj slučaj zapošljavanja u javnom preduzeću, te provjere sve učesnike ovog mogućeg kriminalnog djela.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79