Na naplatu došle godine zanemarivanja prava bh. radnika

Na naplatu došle godine zanemarivanja prava bh. radnika


Nedostatak domaće radne snage i sve veći odlazak stručnjaka iz Bosne i Hercegovine postaju sve značajniji problemi u zemlji. Dok se strani radnici sve više uvoze kako bi nadomjestili ovaj nedostatak, mnogi građani napuštaju zemlju u potrazi za boljim životom. Strane ambasade organiziraju događaje na kojima poslodavci predstavljaju poslovne prilike za tražioce posla iz BiH, ali se čini da nadležni organi ne reagiraju adekvatno na ovu zabrinjavajuću situaciju.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine, smatra da se odliv radne snage iz BiH ne vrši planski, ali ističe da postoje ozbiljni problemi u procedurama uvoza stranih radnika. Tvrdi da je mnogim poslodavcima teško pronaći domaće radnike za određene poslove, posebno u građevinarstvu i drugim sektorima gdje je nedostatak radne snage očit. Dodaje da bi olakšanje procedura za uvoz stranih radnika moglo pomoći u rješavanju ovog problema.

Mersiha Ferhatović-Beširević, predsjednica Sindikata trgovine, naglašava da sektor trgovine također osjeća manjak radne snage, ali da to još nije dramatično kao u drugim sektorima poput građevinarstva i turizma. Ističe da su razlozi odlaska iz BiH sve više vezani uz nesigurnost i ekonomske probleme te da se stvara atmosfera u kojoj je poželjno raditi i živjeti bilo gdje osim u BiH.

Situacija s odlaskom stručnjaka iz zemlje i manjkom domaće radne snage postaje ozbiljan izazov za BiH, a nadležni organi moraju djelovati kako bi pronašli održiva rješenja i potaknuli ljude da ostanu u zemlji. Inicijative za olakšavanje procedura uvoza stranih radnika i unaprjeđenje uvjeta rada mogu biti koraci u tom smjeru, ali dugoročna strategija za rješavanje ovih problema je neophodna kako bi se osigurao ekonomski i društveni napredak Bosne i Hercegovine.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija