Na pojedinim mjestima u Srebrenici niko nije glasao

Da su glasači u Srebrenici, prevenstveno Bošnjaci, poslušali poziv koalicije “Moja adresa: Srebrenica” za bojkot u toj općini, pokazuju podaci s pojedinačnih mjesta glasanja.

Naime, kandidat probosanskih snaga Alija Tabaković osvojio je ukupno 2.433 glasa ili 31,70 posto uprkos pozivu na bojkot. Kako smo već objavili, tu se uglavnom radi o glasovima s mjesta na kojima rezultati nisu poništeni nakon izbora 15. novembra.

Tu se ubrajaju i glasovi poštom, glasovi iz odsustva, nepotvrđeni listići, oni koje su prikupili mobilni timovi itd, dakle sve s izbora od 15. novembra.

Kada je riječ o jučer održanom glasanju, zanimljivo je da na pojedinim mjestima nije glasao nijedan birač.

Na ovaj način Bošnjaci su poručili da ne žele madate u ovoj lokalnoj zajednici, kako bi pokazali da je cijeli proces kompromitovan.

Takav je slučaj u mjestu Luka. Prema podacima Centralne izborne komisije, u ovom mjestu registrirana su 72 glasača, ali niko od njih nije izašao na izbore, pa je očito da je bojkot urodio plodom.

Slična je stvar u mjestu Osmače, gdje su registrirana 94 birača, ali je svoje pravo ostvario samo jedan koji je glasao za Mladena Grujićića, kandidata koalicije “Zajedno za Srebrenicu”.

U mjestu Lično je od 391 birača glasalo 12 osoba (tri posto), svi za Grujičića.

Niska izlaznost zabilježena je i na brojnim drugim mjestima. Naprimjer, u Gornjim Potočarima suod 249 birača glasale 33 osobe (13 posto), od čega 20 za Grujičića i 12 za Tabakovića.

U mjestu Sućeska je od 383 glasača koji su registrirani listiće popunila 61 osoba (16 posto). Uprkos pozivu na bojkot, ovdje je na ponovljenom glasanju pobijedio Tabaković s 29 glasova, ispred Grujićića koji je dobio 26.

Podsjetimo, Mladen Grujićić, kandidat koalicije “Zajedno za Srebrenicu”, pobijedio je na izborima sa 5.189 glasova ili 67,62 posto, dok je kandidat probosanskih snaga Alija Tabaković osvojio 2.433 glasa ili 31,70 posto, prema rezultatima koje je jutros objavio CIK.

Predstavnik Inicijative “Moja adresa: Srebrenica” Ćamil Duraković jučer je rekao da je u Srebrenici od tri hiljade Bošnjaka na biračkom spisku glasalo njih 166.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79