Na potezu Tužilaštvo BiH: Kontinuitet pljačke teške 100 miliona maraka

Rudo Vidović, Damir Hadžić, Slavko Matanović, Ismir Jusko i Vojin Mitrović, bivši ministri komunikacija i saobraćaja u Savjetu ministara, i sadašnji Edin Forto, od 2009. godine do danas, potpuno su nezakonito javne poslove iz oblasti homologacije i certifikacije vozila prepustili privatnim firmama koja se na taj način od građana pokupile preko 100 miliona KM!

Ovo je otkrila revizija Kancelarije za reviziju institucija BiH koja je utvrdila da su samo u 2021. godini tri preduzeća, kojima je nezakonito povjerena homologacija i certifikacija, inkasirala 16,2 miliona KM.

Kako je sve išlo?

Krajem 2009. godine, nakon javnog konkursa, Ministarstvo komunikacija i saobraćaja BiH (MKS) unosan posao homologacije i certifikacije vozila dalo je konzorciju koji čine AD EIB Internationale PJ „Centar za motorna vozila Banja Luka’’, Institut za saobraćaj i komunikacije Sarajevo i Centar motor Široki Brijeg.

Sud BiH donio je presudu da je MKS nezakonito postupilo jer je javne poslove dodijelilo na osnovu Pravilnika, podzakonskog akta, a ne zakona i da je to suprotno interesima BiH.

Naime, Zakon o upravi BiH propisuje da se javna ovlašćenja ‘’stručnoj instituciji’’ mogu povjeriti samo zakonom, a ne podzakonskim aktima. Dakle, privatna preduzeća mogu vršiti posao homologacije i certifikacije, samo ako parlament tako zakonom odredi.

Nakon odluke Suda, ministar Damir Hadžić je poništio javni poziv iz 2009.godine, ali ne i ugovor, pa je, kako se tvrdi, konzorcijum tri firme nastavio da obavlja poslove punih 11 godina.

Vojin Mitrović, SNSD-ov ministar, čim je sjeo na tu poziciju raspisao je novi javni poziv. Naravno, ponovo nezakonito, na osnovu Pravilnika koji je ovaj put on donio, iako je Sud jasno rekao da se takvi poslovi mogu dodijeliti samo zakonom.

Ovaj put posao je zadržao ‘’Centar motor’’ d.o.o. Široki Brijeg, iz Banjaluke posao dobijaju Centar za automobilsko inženjerstvo d.o.o. Banja Luka i Informacioni inženjering Sirius 2010 d.o.o, a iz Sarajeva – ‘’Centar za cestovni promet’’ d.o.o. koji je osnovan 2019. godine i ima samo dva zaposlena.

Naš izvor podsjeća, da su Centar za automobilsko inžinjerstvo i Prointer u doba korone, od Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, dobili posao vrijedan 20 miliona KM kao stručne institucije za tehnički pregled vozila koje imaju zadatak da vode informacioni sistem u kojem su uvezane sve stanice za tehničke preglede.

Prointer, koji se dovodi u vezu sa Igorom Dodikom, što je potvrdio i njegov otac Milorad Dodik navodeći da njegov sin sarađuje s tom firmom, u partnerskim je odnosima i sa Siriusom. Gdje jedni ne pobijede,navodi takj izvor, pobijede drugi.

Sirius koji je samo prije pet godina zapošljavao dva radnika, može se pohvaliti da je,,kako se navodi, u prošloj godini dobio poslove iz Kabineta predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u iznosu od preko 400.000 KM.

UKC na čijem čelu je Vlado Đajić, prema tom izvoru, imao je tri ugovora sa Sirijusom, vrijedna 661.000 KM.

Sirius je, uz Prointer, i omiljena firma Elektroprivrede RS, Elektro-Bijeljine, Grada Doboja, Poreske uprave RS, FZO RS, a samo od Poreske uprave naplatili su 10,1 milion KM za integrisani softver.

Aktuelni ministar MKS Edin Forto pravda se da su ugovori sa homologacijom i certifikacijom zatačeni, te da on nije odgovoran.

Obiman revizorski izvještaj, svakako bi trebalo da posluži Tužilaštvu BiH da utvrdi ko je odgovoran u jednoj od najvećih afera u BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79