Na sceni oružani obračun klanova: “Spirala nasilja u Sarajevu mora stati!”

Na sceni oružani obračun klanova: “Spirala nasilja u Sarajevu mora stati!”


O sigurnosnoj situaciji u KS-u za Oslobođenje i O kanal su govorili ministar unutrašnjih poslova KS-a Admir Katica, profesor Elmedin Muratbegović i Dragan Mioković

Sarajevski asfalt se u posljednja dva mjeseca užario, a sukobi kriminalnih grupa u borbi za prevlast na tržištu narkotika i drugim ilegalnim poslovima podsjećaju na ratove klanova iz Srbije i Crne Gore. Da ovo nije kraj i da građani Kantona Sarajevo u narednom periodu mogu očekivati nove nemile događaje, ali i nova hapšenja, najavio je komesar MUP-a KS-a Nusret Selimović gostujući na jednoj bh. televiziji. Kao razlog je naveo “poremećaj na svjetskom narkotržištu”.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)

Spirala nasilja

Shvativši valjda šta je saopćio ionako isprepadanim građanima Sarajeva, Selimović je, želeći smiriti situaciju, odmah poslije toga konstatovao da se “prema svim mjerodavnim parametrima može reći da je sigurnosna situacija na zadovoljavajućem nivou, te da u potpunosti razumije zabrinutost građana zbog posljednjih dešavanja”. Prema izvještaju koji je sarajevska policija objavila za prošlu godinu, došlo je do smanjenja broja krivičnih djela.

Prošle godine je zabilježeno šest ubistava, dok je prethodnih godina taj broj bio znatno veći.

U tri ubistva korišteno je vatreno oružje, dva su izvršena upotrebom noža ili drugog oštrog predmeta, a jedno namjernim udaranjem putničkim motornim vozilom. Sarajevski komesar je istakao i to da je policija samo jedna karika u represivnom lancu, te da svi policajci daju svoj maksimum. Upitan da prokomentariše posljednja dešavanja u KS-u, Selimović je kazao da dolazi na naplatu stanje u društvu koje se taložilo 20 godina i nije se rješavalo na pravi način.

Ovo je refleksija događanja na mnogo širem prostoru. Ovo je refleksija poremećenog narkotržišta. Pratili ste da je u posljednje vrijeme pala ogromna količina narkotika, što je povezano sa aplikacijom Sky. Događaju se stvari uzročno-posljedično. Imat ćemo refleksiju i ovdje, bit će hapšenja. Pokušat ćemo uraditi sve što je u našoj moći da to preveniramo, jasan je bio komesar MUP-a KS-a.

Penzionisani policajac Dragan Mioković je još prije mjesec kazao da je na sceni oružani obračun klanova, što u pravilu proizvodi spiralu nasilja sa desetinama mrtvih.

– Ne znam kojim informacijama raspolaže komesar pa upozorava na moguće probleme u budućnosti, ali mu vjerujem, kao i to da je policija MUP-a KS-a spremna da odgovori. Osjećaj sigurnosti je individualna stvar, jer ne postoji nešto s čime bi se osjećaj sigurnosti mogao mjeriti. Potpuno sam siguran da taj statistički pokazatelj govori da je Sarajevo, uzevši u obzir sve riziko-faktore koji postoje u gradu i broj stanovnika, siguran grad. Posljednja dešavanja, posebno ovo što se dešava u naselju Pofalići je nešto čemu, po mom mišljenju, treba pokloniti dužnu pažnju te učiniti sve da se ta spirala zaustavi i tome stane ukraj, kazao je za Oslobođenje Mioković.

 

Prema riječima Admira Katice, ministra unutrašnjih poslova KS-a, policija treba pojačati svoje aktivnosti onoliko koliko je potrebno.
image

Katica: Pojačati aktivnosti policije

– Tražio sam pojačane aktivnosti uprave policije jer smatram da je to neophodno s obzirom na uznemirenost građana. Policija treba biti vidljivija na ulici i građanima pružiti bolji osjećaj sigurnosti bez obzira na statistiku koja kaže da je broj krivičnih djela smanjen. Meni se čini da u KS-u osjetimo i ono što se dešava u cijeloj BiH, ali i regionu sa aspekta borbe protiv organizovanog kriminala, naveo je za Oslobođenje Katica.

Komentarišući sigurnosnu situaciju u našoj zemlji, Ahmed Kico, stručnjak iz oblasti bezbjednosti, nedavno je za naš list kazao da je ona “opterećena ukupnim odnosima u BiH i to omogućuje da se kriminalne aktivnosti intenziviraju na području FBiH i RS-a”.

– Sama ubistva narušavaju sigurnosnu situaciju, ali stvari treba prepustiti MUP-u KS-a i imati vjeru u to da će oni uspješno realizovati svoje aktivnosti, ali i da će počinioci biti pronađeni i procesuirani. Građani moraju imati više povjerenja u institucije države jer su pokazale da su ustrajne. Mi, kao građani, trebamo biti odgovorni i ozbiljni u izjavama o sigurnosnoj situaciji i kriminalnim aktivnostima, rekao je nedavno za Oslobođenje Kico.

Podsjetimo, krajem prošle godine ubijen je​ Mehmed Ramić, a nedugo nakon njega i Kenin Lukač, najbolji Ramićev prijatelj. Prije nekoliko dana došlo je i do nekoliko eksplozija u Sarajevu, a zabilježeni su i otmice, mnogobrojna razbojništva, pljačke, krađe…

Pitali smo građane jesu li zabrinuti i da li se osjećaju sigurno u Sarajevu. Odgovori su varirali od “situacija je zadovoljavajuća” do “ovako katastrofalno stanje nikad nije bilo”. Stariji se građani, kako navode, ne boje toliko za sebe koliko za svoju djecu i najmilije.

– Osjećam se apsolutno nesigurno, mislim da nikad nisu ovako loša vremena bila i da ta naša policija ne radi ništa. O tužilaštvu i sudstvu da ne pričam, ovdje uopšte nema države, kazala nam je jedna građanka

Svemirski policajci

– Ovo me podsjeća na državu kojom kriminalci vladaju. Preko dana se osjećam sigurno, a noću ne izlazim, nije mi svejedno, žao mi je nemoćnih djevojaka, male djece… Osjećam se sigurno, sve zavisi gdje se nalazite, duže vremena je ovako i ništa se nije promijenilo, neki su od odgovora građana Sarajeva.

Profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu Elmedin Muratbegović dijeli mišljenje komesara Uprave policije o sigurnosnim prognozama. Smatra da policija i Tužilaštvo rade svoj posao, a da problem nastaje kada nema dovoljno informacija o počinjenom krivičnom djelu.

– Očigledno je, kada se poremete odnosi na tom tržištu, slijede reperkusije koje imaju svoja pravila i to svoje neko djelovanje koje većini običnih građana nije jasno, ali se odražava na sigurnost ljudi u svakodnevnom životu. Laička javnost očekuje da imate neke svemirske policajce i tužioce. To je nenormalno u ovim uslovima. Očekuje se da svi kritikujemo svakoga, to je postao nacionalni sport u posljednjih 30 godina, a rijetko ko vam daje informacije na koji način treba djelovati, kaže Muratbegović za Oslobođenje i O kanal.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija