Na steli sa citatom Alije Izetbegovića ispisano “SDA lopovi reciklaža”

Na steli sa uklesanim citatom Alije Izetbegovića, jedne od nekoliko koje je bivši načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić postavio prošle godine na više lokacija u Sarajevu, nepoznati počinilac ih je oskrnavio.

Na steli je ispisan citat prvog predsjednika Republike BiH: “Popravljajte greške, nemojte ih zataškavati. Imajte hrabrosti i obračunajte se sa onima koji su iznevjerili povjerenje naroda. Naš narod je dobar, oprostit će greške, ali neće opraštati lopovluke”.

Međutim, neko je zadnju riječ “lopovluke” zaokružio i uz to dopisao “SDA”, a na vrhu spomenika je dopisao “SDA lopovi reciklaža”, piše Klix.

Važno je napomenuti da je postavljanje ovih spomenika, koje se desilo tik pred Lokalne izbore u našoj zemlji, pratio niz kontroverzi.

Odmah nakon postavljanja utvrđeno je da citat “Nauka otkriva, umjetnost stvara”, koji je uklesan na jednoj steli, zapravo pripada britanskom slikaru Johnu Opieu iz 18. stoljeća, koji je Alija Izetbegović prenio u svom pisanju.

Također, na još jednoj steli iz Velikog parka na kojoj je uklesan citat Alije Izetbegovića “Ostani uspravan. Kako ćeš pognute glave ispod zvijezda?” podsjeća na stihove iz pjesme Opomena hrvatskog pjesnika Antuna Branka Šimića.

Zbog ovih saznanja u nekoliko navrata je traženo da se stele uklone, no to se još uvijek nije dogodilo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79