Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH pred zatvaranjem: Radnici bez plata, uslovi za rad neodrživi

Uposlenici Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine (NUBBiH) upozorili su na ozbiljnu situaciju koja prijeti zatvaranjem ove značajne institucije.

Zbog nedostatka elementarnih uslova za rad i neriješenog finansijskog statusa, NUBBiH bi mogla zatvoriti svoja vrata 25. augusta 2024. godine, na simboličan datum kada je 1992. godine spaljena zgrada Vijećnice.

Stanje u biblioteci je alarmantno. Radnici već tri mjeseca nisu primili plate, a posljednja isplaćena bila je za mart. Resursi potrebni za normalno funkcionisanje su iscrpljeni, a osnovna sredstva su potrošena. Opstojnost institucije, koja pruža ključne usluge akademskoj, naučnoj i široj zajednici, dovedena je u pitanje. Nedostatak podrške od strane državnih, federalnih i kantonalnih vlasti dodatno pogoršava situaciju.

U dopisu medijima, uposlenici su istakli kako problem nije samo finansijski, već i institucionalni. “Rezignirajuća činjenica za radnike NUBBiH jeste što se nadležni organi vlasti u BiH oglušuju o sudbinu ove institucije,” stoji u saopštenju. Nedostatak odgovarajuće brige i angažmana za pronalaženje dugoročnog rješenja predstavlja ozbiljan problem za ovu temeljnu kulturnu i obrazovnu instituciju.

Iako je Skupština Kantona Sarajevo ove godine usvojila Zakon o privremenom sufinansiranju institucija kulture i obrazovanja, NUBBiH do sada nije imala nikakve koristi od ovog zakona. Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo (MONKS) dodijelilo je NUBBiH-u 220.000 KM za 2024. godinu, što je isti iznos kao i prethodne godine, ali znatno manje od sredstava dobivenih 2022. godine. Ta sredstva su dovoljna tek za dvije mjesečne plate uposlenika.

Radnici NUBBiH ulaze u četvrti mjesec bez plata i adekvatnih uslova za rad, te traže hitnu i konkretnu intervenciju nadležnih institucija. Ukoliko se ne poduzmu odgovarajući koraci za rješavanje finansijskog stanja, NUBBiH će biti prisiljena zatvoriti svoja vrata, što bi predstavljalo veliki gubitak za kulturni i obrazovni sektor Bosne i Hercegovine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79