Nacionalni spomenici se i urušavaju dok se čekaju dozvole za obnovu

Nacionalni spomenici se i urušavaju dok se čekaju dozvole za obnovu


Bili smo voljni i sami poduzeti nešto, ali nam je rečeno da ništa ne smijemo raditi kako ne bismo oštetili nacionalni spomenik, kaže ef. Hodžić.

Na području Tuzlanskog kantona registrirano je 55 nacionalnih spomenika. Neki od njih su obnovljeni, no dosta je onih koji su prepušteni zubu vremena. Pozitivne i negativne primjere zabilježili smo u Gračanici.

Obnovljena je 200 godina stara bosanska kuća – čardaklija, kuća Mare Popović u gradu, koja je ustupljena na korištenje Udruženju „Gračaničko keranje“. Obnovljena je i Sahat-kula, ali i Stara džamija u srednjovjekovnom gradu Sokolu, koja je ustupljena Udruženju žena „Gradina“. Započete su i brojne aktivnosti na obnovi stare Gradine, koja se prvi put spominje 2. juna 1429. godine.

Nasuprot ovim svijetlim primjerima, Donja džamija u Lukavici kod Gračanice, izgrađena 1910., a nacionalnim spomenikom proglašena 2005. godine, u ruševnom je stanju. Ovdašnji imam Amel ef. Hodžić kaže da otad nikada niko nije došao da vidi u kakvom se stanju ova džamija nalazi.

– Obraćali smo se MIZ Gračanica da se nešto poduzme, da se džamija zaštiti dok se nije srušila. Bili smo voljni i sami poduzeti nešto, ali nam je rečeno da ništa ne smijemo raditi kako ne bismo oštetili nacionalni spomenik. Gornju džamiju, koja se nalazi na dvjestotinjak metara od Donje, zaštitili smo, ugradili termofasadu, a sada je na redu oblaganje drvene džamije limom jer ne želimo da doživi sudbinu Donje džamije – kaže ef. Hodžić.

Vlasnici objekata
Vlasnici objekataGlavni imam MIZ Gračanica Smajo ef. Mustafić kaže da je izražen problem s održavanjem nacionalnih spomenika u BiH, naročito onih koji se hitno trebaju spašavati od urušavanja, kao što je džamija u mahali Lipa. Samo za idejno rješenje zaštite ovog dobra treba 30.000 maraka, a glavni projekt će koštati 60.000 maraka.

– Mi smo vlasnici ovih objekata i odgovorni smo za njihovo eventualno urušavanje, a nemoćni smo bilo šta poduzeti, jer je za sva odobrenja ovlašteno Federalno ministarstvo prostornog uređenja i okoliša – kazao je ef. Mustafić.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija