Najam stana u BiH: Za kiriju mjesečno treba 800 KM bez troškova režija

Najam stana u BiH: Za kiriju mjesečno treba 800 KM bez troškova režija


Nekretnine u Bosni i Hercegovini suočavaju se s rastućim cijenama koje čine kupovinu i najam stana teškom većini građana. Ovi problemi proizlaze iz nekoliko faktora, uključujući ograničenu ponudu na tržištu, visoke cijene kvadrata nekretnina i povećanje broja vlasnika nekretnina koji se odlučuju za iznajmljivanje na dnevnoj bazi.

Kada je riječ o najmu stanova u centralnom dijelu glavnog grada, Sarajeva, mjesečni najam za stan od oko 60 kvadrata u staroj zgradi iznosi prosječno 800 KM bez troškova režija. S druge strane, cijene novih stanova znatno su više i kreću se od 1500 do čak 2000 KM. U luksuznim novim zgradama, cijene najma dostižu i do 3500 KM.

Slična situacija odvija se i u drugim gradovima kao što su Tuzla, Mostar i Banja Luka. Cijene najma variraju, ali i dalje su visoke. U Tuzli, prosječna cijena najma stana od 60 kvadrata iznosi oko 500 KM, dok se u Mostaru stan sličnih karakteristika u staroj zgradi iznajmljuje za 400 – 450 KM. U luksuznim stanovima u Banja Luci, cijene najma kreću se oko 3000 KM.

Nedostatak dostupnih i pristojnih stanova čini stambeni problem još ozbiljnijim za građane Bosne i Hercegovine. Njihova je potražnja i dalje visoka, a mnogi se obraćaju iz dijaspore u potrazi za nekretninama u svojoj domovini.

 


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija