Najava jačih padavina na području Bosne i Hercegovine, meteorolozi pozivaju na oprez

Najava jačih padavina na području Bosne i Hercegovine, meteorolozi pozivaju na oprez


Meteorolozi sa Facebook stranice BH Meteo upozoravaju na dolazak jače kiše na područje Bosne i Hercegovine u narednim satima, s posebnim naglaskom na sjeverozapadu, zapadu i jugozapadu zemlje.

Prognozirana količina padavina varira od 20 do 50 l/m2, uz lokalno jače pljuskove sa grmljavinom koji mogu dostići i do 90 l/m2.

Hladna fronta se približava, donoseći sa sobom snažne padavine koje će najprije zahvatiti sjeverozapad i zapad Bosne, a zatim se proširiti na ostale dijelove zemlje, uključujući i područje Hercegovine do jutarnjih sati.

Iako će padavine prolazno zahvatiti ostatak zemlje, njihova količina bit će znatno manja u odnosu na zapadne i južne krajeve.

Prognoza također ukazuje na postepeno jačanje vjetra do dolaska padavina, nakon čega će vjetar postepeno slabiti. S dolaskom hladne fronte očekuje se i blagi pad temperature, što će rezultirati malo svježijim vremenom u odnosu na prethodne dane.

Na višim planinama moguć je prolazni snijeg.

Meteorolozi pozivaju građane na oprez i pridržavanje uputa o sigurnom kretanju u prometnim uslovima uzrokovanim padavinama.

Također, preporučuju praćenje vremenskih ažuriranja i savjetuju da se poduzmu odgovarajuće mjere predostrožnosti, posebno na područjima gdje su prognozirane jače padavine i grmljavina.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija