Najava Tegeltije: Očekuju se pozitivni efekti novog fiskalnog sistema

Zoran Tegeltija, direktor Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, iznio je danas u Trebinju svoja očekivanja o pozitivnim efektima novog fiskalnog sistema nakon njegove primjene.

Ističući važnost novog sistema, Tegeltija je naglasio da se očekuje poticanje građana da transparentnije prikažu svoje poslovne transakcije. Posebno je istakao da Republika Srpska već duboko učestvuje u procesu fiskalizacije.

Na pitanje novinara o kontroli izdavanja fiskalnih računa, posebno u ugostiteljskim objektima, Tegeltija je naglasio hitnost zamjene starog fiskalnog sistema, koji je star više od deset godina.

“Potrebno je da građani traže svoje fiskalne račune, ali i da postoje garancije da su ti računi adekvatno evidentirani u Poreskoj upravi”, dodao je Tegeltija.

On je objasnio da unapređenje fiskalnog sistema postaje neophodno s obzirom na napredak informacionih tehnologija.

Specifičnost Bosne i Hercegovine je u tome što je PDV indirektan porez, čije prikupljanje nadgleda Uprava za indirektno oporezivanje, dok su entiteti nadležni za proces fiskalizacije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79