Najava velikih promjena: Minimalna plaća u FBiH raste na 1.000 KM uz smanjenje doprinosa na plaće!

Vlada FBiH, pod vodstvom Nermina Nikšića, priprema set fiskalnih zakona s ciljem olakšanja poslovanja, a jedna od mjera koje se razmatraju je smanjenje stopa doprinosa na plaće. Trenutna stopa iznosi 41,5 posto, a planira se smanjenje na oko 30 posto. Cilj je stvoriti pretpostavke za povećanje plaća radnicima.

Vlada također želi poticati poslodavce da razliku u smanjenju doprinosa usmjere prema povećanju plaća radnicima. Kao rezultat toga, planira se povećanje minimalne plaće na 1.000 KM, što je dugotrajni zahtjev sindikata u FBiH.

Vlada FBiH razmišlja o različitim načinima za popunjavanje mogućih budžetskih rupa koje bi se mogle pojaviti uslijed smanjenja doprinosa. Jedna od opcija je uvođenje online fiskalizacije. Troškove nove fiskalizacije ne bi trebali snositi porezni obveznici, a razmatra se mogućnost da ih plate telekom operateri.

Važno je napomenuti da su prijedlozi zakona o doprinosima i porezu na dohodak već bili na stolu u prethodnim godinama, ali su povučeni iz procedure. Ti prijedlozi sadrže različite porezne promjene, uključujući povećanje ličnog odbitka i povećanje poreza na dohodak za primanja viša od 800 KM.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79