Najavljena gradnja hidroelektrane: Vodenica stara 100 godina mogla bi prestati s radom

U Grabovici, živopisnog kraja koji je dom stoljetnih vodenica, vodi se borba za očuvanje jedinstvenog naslijeđa. Mještani ovog područja, vođeni strahom od potencijalne gradnje hidroelektrane, podižu svoj glas protiv projekta koji bi mogao uništiti ne samo prirodnu ljepotu, već i tradiciju koja traje generacijama.

Naime, planovi za izgradnju male hidrocentrale na rijeci izazvali su ogorčenje lokalnog stanovništva. Ranko Kuzmić, čiji su preci živjeli od vodenice sa Duboke koja je hranila mnoge porodice, strahuje da bi realizacija ovog projekta značila kraj za tu važnu kulturnu baštinu.

“Ako mi uzmu tu vodu, ona ostaje između vodazahvata i centrale dolje koju hoće da grade. Ako to urade jednostavno mogu tu vodenicu koja je 100 godina stara da zatvorim, a ona je hranila mnoge porodice”, istakao je Kuzmić za N1.

Osim što bi gradnja hidroelektrane ugrozila tradicionalne vodenice, postavlja se pitanje i o ekološkim posljedicama. Koalicija za zaštitu Duboke dokumentovala je niz neusaglašenosti i nezakonitosti vezanih uz projekat, naglašavajući da izgradnja nije u skladu sa Prostornim planom Republike Srpske do 2025. godine, gdje je područje Duboke naznačeno kao mjesto prirodne vrijednosti koja zahtijevaju posebnu zaštitu.

Dodatno, uloga investitora izaziva sumnju. Firma DSM ELEKTRUS, koja je dobila ekološku dozvolu za gradnju hidrocentrale, povezana je sa kontroverznim vlasnikom, a nedavno se spominje i nova firma, Hunting energy, čije su aktivnosti nepoznate javnosti. Ove činjenice dodatno produbljuju sumnje među lokalnim stanovništvom o transparentnosti procesa i pravim motivima iza projekta.

Ipak, postoji tračak nade. Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske uočilo je tehničke greške u dozvoli za gradnju hidroelektrane, dajući nadu mještanima da bi se projekat mogao zaustaviti. Ovakav stav ministarstva otvara vrata za dalje pregovore i potencijalno ukidanje dozvole ukoliko se utvrdi da projekat nije u skladu sa zakonskim i ekološkim normama.

Dok u Federaciji Bosne i Hercegovine već stupila na snagu zabrana gradnje mini hidrocentrala radi očuvanja prirodnih resursa, mještani Duboke i dalje se suočavaju s izazovom očuvanja svoje jedinstvene baštine. Njihova borba ne samo da predstavlja odbranu prirodnog okoliša, već i očuvanje identiteta i tradicije koja čini srž ovog predivnog kraja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79