Najavljeno iz HDZ-a: Uskoro formiranje Vlade HNK sa SDA i SDP-om

 

Višemjesečni pregovori za formiranje Vlade u HNK su u završnoj fazi i po prvi put u tom kantonu vladu bi mogli činiti HDZ, SDP i SDA, na čelu sa ženom i to HDZ-ovom Marijom Buhač, koja rukovodi Sektorom za zdravstvo u Zavodu zdravstvenog osiguranja HNK.

Ovu informaciju je potvrdio član pregovaračkog tima Tomislav Martinović (HDZ), uoči današnje sjednice Skupštine HNK u Mostaru, koja upravo zbog političkih previranja i iščekivanja nove vlasti u tom kantonu nije zasjedala pola godine.

Naglasio je kako bi novu parlamentarnu većinu u Hercegovačko-neretvanskom kantonu trebali činiti HDZ, SDP i SDA, te podsjetio da je za formiranje vlasti u HNK potrebno imati 20 od 30 ruku, što je težak i mukotrpan proces, koji se mnogo razlikuje od ostalih kantona.

“Pregovori su u završnoj fazi. Što se tiče HDZ-a tu nema nikakvih nejasnoća, a ostalo je da se partneri unutar bošnjačke kvote dogovore , tehnički i oko raspodjele mandata i svega ostalog što je bitno za potpisivanje kolacijskog sporama i na tome rade vrlo intenzivno. Očekujemo da bi ti razgovori eventualno mogli biti završeni ove sedmice” kazao je Martinović.

Naglasio je kako u po pitanju kvota i raspodjele ministarstava, što se tiče rasporeda koji pripada konstitutivnim narodima, neće biti promjena i ono će ostati kako je funkcioniralo do sada.

Na pitanje portala Klix.ba ko će biti nova mandatarka je kazao kako je ono vezano za završetak pregovor ail potpisivanje koalicijskog sporazuma, te da HDZ ima najveći broj mandata u Skupštini HNK, te mu pripada pravo da ponudi mandatara, te da će to biti kako je već dugo najavljivao premijerka.

“HDZ BiH će predložiti Mariju Buhač za premijerku koja će imati zadaću da sastavi novu Vladu HNK. Ali to je dio ukupnog sporazuma, kad postignemo kompletan stranački dogovor i potpišem koalicijski sporazum, a onda ćemo riješiti i to pitanje, jer dok ne riješimo sva pitanja nismo dobili ništa”, zaključio je Martinović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79