Najmoćniji proruski botovi navodno dolaze iz Mostara: Je li BiH na meti Moskve?

Najmoćniji proruski botovi navodno dolaze iz Mostara: Je li BiH na meti Moskve?


Farme ruskih internet propagandista, poznate kao “botovi”, koji organizirano rade na dezinformisanju i urušavanju demokratskih sistema na Zapadu, postaju sve ozbiljnija prijetnja. Nedavno je društvene mreže potresla vijest da je jedan od najpraćenijih proruskih profila koji je pisao o ratu u Ukrajini, zapravo pripadao muškarcu iz Bosne i Hercegovine.

Pekka Kallioniemi, voditelj Twitter naloga Vatniksoup, koji objavljuje detalje o proruskim propagandistima iz cijelog svijeta, je otkrio da je profil poznat kao 200_zoka, sa više od 180.000 pratitelja, pripadao muškarcu porijekom iz Nevesinja, koji živi i radi u Mostaru. Ovaj profil je označen kao jedan od tri najznačajnija proruska propagandna profila koji su širili dezinformacije o ratu u Ukrajini, ali i Siriji.

Evropska unija prepoznala je širenje lažnih informacija kao jednu od najvećih prijetnji i stavlja borbu protiv ruske propagande kao prioritet.

Sigurnosni stručnjak Safet Mušić naglašava da farme botova djeluju na društvenim mrežama, koristeći algoritme koji oponašaju ljudsko ponašanje, a čak i pojedinci se angažiraju kao botovi kako bi utjecali na javno mnijenje, izjavio je za Klix.

Ova pojava nije zaobišla ni Zapadni Balkan, uključujući Bosnu i Hercegovinu. Komitet za vanjske poslove Evropskog parlamenta je napravio studiju o dezinformisanju na zapadnom Balkanu, koja je pokazala da su dezinformacije endemske i sveprisutne u politici regiona.

Očekuje se da će BiH i dalje biti pod konstantnim utjecajem botova i trolova, kako stranih, tako i domaćih aktera, što će imati uticaj na širenje dezinformacija i politička razračunavanja unutar zemlje. Borba protiv ovih prijetnji postaje sve važnija kako bi se sačuvao integritet demokratskih sistema na Zapadu i širom svijeta.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija