Najpoznatiji zet na svijetu dobit će u zakup prostor bombardovanog Generalštaba u Beogradu

Najpoznatiji zet na svijetu dobit će u zakup prostor bombardovanog Generalštaba u Beogradu


Kompanija Jareda Kushnera, zeta bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, dobit će u zakup prostor bombardovanog Generalštaba u Beogradu, na 99 godina, bez naknade. Na tom mjestu izgradit će luksuzni hotelski i apartmanski kompleks, kao i spomen obilježje i muzej, piše New York Times, čiji sagovornici iznose sumnju da je riječ o koruptivnom poslu.

“Ja sam umro od smijeha. Čitao sam u nekim novinama kako sam ja u stvari to iskoristio za politički uticaj na Trumpa, pa sam ja sad korumpirao Ameriku i ili nekoga u Americi. Ja sam čudo. Nevjerovatno šta sam sve u stanju da uradim“, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Novine u kojima je čitao o korumpiranju potencijalno predsjedničke porodice nisu bilo koje, već New York Times, koji piše da bi Jareda Kushnerov projekat u Srbiji, vrijedan 500 miliona dolara, predstavljao sukob interesa, ukoliko bi Trump na izborima u novembru ponovo bio izabran za predsjednika SAD-a. Na korupciju je prvi ukazao narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta, koji tvrdi da su “dil” dogovorili bivši Trumpov izaslanik i, kako kaže računovođa Aleksandra Vučića.

„Molim reditelja za krupni plan, da građani Srbije vide, Richarde Grenell i Siniša Mali su dogovovorili da poklonite Generalštab i da na tom mjestu gdje su ginuli ljudi, na mjestu koje je kulturno dobro, sagradite luksuzan hotel“, rekao je poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta. Srbijanski predsjednik potvrđuje riječi Aleksandra Jovanovića Ćute, da je u ime Srbije pregovarao Siniša Mali.

„Ali, ja znam da kad on nešto vodi, to vodi sigurno, pametno, ozbiljno i odgovorno“, kaže Vučić.

Dok Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić tvrdi da je sve u redu i da je odluka o ovom poslu donesena na osnovu čistih namjera i ozbiljnog razmatranja, mnogi su skeptični. Narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta i bivši oficir Petar Bošković javno su iznijeli sumnje u integritet ovog posla, tvrdeći da postoji korupcija i politički rizik.

Dodatno, uloga bivšeg Trumpovog izaslanika, Richarda Grenella, dodaje gorivo na vatru. Grenell, koji je imao zapaženu ulogu u diplomatskim odnosima između Srbije i Kosova za vrijeme Trumpove administracije, sada je, prema tvrdnjama, umiješan u ovaj posao.

Činjenica da je New York Times prvi iznio ovu priču, dodatno pojačava sumnje u transparentnost i ispravnost ove transakcije. Za građane Srbije, ovo nije samo pitanje ekonomije ili urbanog razvoja, već i pitanje integriteta političkih procesa.

Sada je na građanima Srbije da postave pitanja i traže odgovornost od svojih lidera. Očekuje se da će javni pritisak i medijska pažnja na ovaj slučaj prisiliti vlasti da odgovore na pitanja o transparentnosti, pravdi i integritetu u vođenju državnih poslova.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija